Rośliny zielarskie dzięki bogatej zawartości wielu cennych składników mają szerokie zastosowanie w medycynie ludowej czy w przemyśle kosmetycznym. Bardzo cenną rośliną o działaniu bakteriobójczym i przeciwzapalnym jest hyzop lekarski. Zaś zawarty w chmielu ksantohumol ma silne działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
Chmiel w leczeniu raka
Chmiel to bardzo cenna roślina zielarska. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Doskonale sprawdza się w stanach zmęczenia, ułatwiając zasypianie. Zawiera również wyjątkowy przeciwutleniacz o szeroki spektrum działania.
– Chmiel zwyczajny swoją ziołową karierę ma dopiero przed sobą – mówi doktor ogrodnictwa Arkadiusz Iwaniuk. – Odkryto, że jeden ze składników chmielu – ksantohumol – jest związkiem o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. On zawarty jest w ziarnach lupuliny, a więc gdzieś tam między łuskami szyszeczek chmielu, które są głównym produktem ziołoleczniczym, zielarski. Teraz prowadzone są badania, ponieważ ksantohumol jest to środek, który działa przeciwnowotworowo. Jeśli uda się go w odpowiedni sposób przebadać i zastosować, możemy mieć nadzieję na bardzo skuteczne i potrzebne leki produkowane z chmielu.
– Chmiel ma też właściwości uspokajające, tonizujące, oczyszcza organizm, przywraca harmonię układu nerwowego. Ale też ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, a więc te wszystkie mikroorganizmy niekorzystne dla naszego organizmu przepędza. Napar lub nalewka z szyszek chmielowych oraz wszelkie inne sposoby przetwarzania powodują, że mamy bardzo cenne lekarstwo o dosyć szeroki spektrum działania – podkreśla.
Jak parzyć szyszki chmielu?
– Jak wykonać napar? Łyżkę szyszek chmielowych zalewa się szklanką zimnej wody, doprowadza się do wrzenia, gotuje na delikatnym ogniu nie dłużej niż 3 minuty, a następnie odstawia na około kwadrans. Można odcedzić i później spożywać podzielone na 2 porcje: pół szklanki rano i wieczorem – to średnia dawka – wyjaśnia dr Iwaniuk.
Biblijny hyzop
Ziele hyzopu jest bogate w olejki eteryczne, kwasy fenolowe, flawonoidy czy garbniki. Napar z hyzopu ma działanie wykrztuśne, oczyszcza drogi oddechowe i polecany jest w chorobach układu oddechowego. Również doskonale sprawdza się w dolegliwościach żołądkowych.
– Hyzop lekarski to gatunek typowo śródziemnomorski z piękną historią, ponieważ już na kartach Biblii pojawia się o nim słowo. Był on rośliną obrzędową. Robiono z niego m.in kropidła, ponieważ był to gatunek służący do oczyszczania rytualnego – tłumaczy dr Iwaniuk. – Hyzop rzeczywiście ma właściwości bakteriobójcze, aseptyczne. Stąd też ta jego rola nie tylko symboliczne, ale i rzeczywiste.
Piękne i zdrowe zioło
– To zioło ładnie wkomponowuje się w układy rabatowe w ogrodzie. To jego ważna cecha, że hyzop występuje w kilku odmianach barwnych: od kwiatów białych, po różowe, a nawet intensywnie czerwone. A więc z jednej strony ozdoba, a z drugiej – możemy wykorzystać jako zioło. Zbieramy w okresie tuż przed kwitnieniem albo na jego początku. Ścina się pędy: taką górna część, nie całkiem zdrewniałą. Można suszyć w cieniu, delikatnie, w niewielkiej temperaturze, a potem oddzielić twardą łodygę od suszu, który później może służyć do naparów. Łyżkę ziela zalewa się szklanką gorącej wody, odstawia na pewien czas, by środek naciągnął, nabrał swoich właściwości. Później można podzielić na kilka porcji i spożywać – radzi.
– Hyzop ma działanie bakteriobójcze oraz wykrztuśne, a więc przy leczeniu zapaleń górnych dróg oddechowych, przeziębień, kaszlu. Ale też – podobnie jak wiele innych ziół południowych – pobudza trawienia, poprawia pracę jelit, żołądka, wzmaga apetyt, a więc takie klasyczne działanie zioła południowego – podsumowuje dr Arkadiusz Iwaniuk.
Rośliny zielarskie wspomagają nasz organizm. Należy jednak pamiętać, że zioła trzeba stosować z umiarem – zwłaszcza jeżeli są używane w celach leczniczych. Najlepiej ich zastosowanie i dawkowanie skonsultować z lekarzem.
MMaks / opr. MatA
Fot. pixabay.com