Pokrzywa uważana jest za uciążliwy chwast, który rośnie na polach, łąkach czy w ogrodach. Nie należy jej jednak zwalczać. Dzięki swoim właściwościom ma szerokie zastosowanie w lecznictwie czy w przemyśle kosmetycznym. Ma właściwości regenerujące, oczyszczające i krwiotwórcze. Polecana jest w osłabieniu organizmu i w chorobach skóry. Poprawia też i wzmacnia włosy oraz paznokcie.
Zdrowe „zielsko”
Pokrzywa od wieków uznawana jest za skarbnicę aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Preparaty z pokrzywy m.in. poprawiają przemianę materii i działają moczopędnie. Surowcem leczniczym są zazwyczaj jej liście.
– Pokrzywa – wydawać by się mogło, że chwast. Ale jest to bardzo cenna roślina lecznicza – mówi dr hab. nauk farmaceutycznych Agnieszka Ludwiczuk, prof. Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. – I chyba natura wie, co robi w momencie kiedy pokrzywa pojawia się tak naprawdę jako jedna z pierwszych roślin wiosennych. Wtedy możemy ja sobie zebrać, wysuszyć i pic jako herbatkę z pokrzywy.
Nie tylko herbatka z pokrzywy
– Pokrzywa to bogactwo związków chemicznych wszelkiej maści, witamin, amin biogennych oraz wszystkich innych składników, które odbudują nasz organizm po zimie. Polecam picie herbaty z pokrzywy na wiosnę, czyli po sezonie zimowym, kiedy dostęp do naturalnych witamin nie był tak duży jak w momencie kiedy mamy wokoło rośliny, które możemy zebrać nawet ze stanu naturalnego lub uprawiać w naszych ogródkach przydomowych. Pokrzywa jest rośliną, którą powinniśmy wykorzystywać. Oprócz samej herbatki polecam również dodatek liści chociażby do porannej owsianki, sałaty czy też ugotowanie sobie przepysznej zupy z pokrzywy. Zaprzyjaźnijmy się z tym chwastem – radzi ekspert. – Używajmy jej jako rośliny leczniczej.
Jak pozbyć się parzących właściwości pokrzywy?
– Warto zamrozić liście pokrzywy. Kiedy je rozmrozimy, by np. dodać do owsianki, to ona już nie parzy. te włoski nie maja już wtedy swoich właściwości. To dobra metoda, by pozbyć się parzenia. Zamrożona, wysuszona i pokruszona pokrzywa może posłużyć do przygotowania herbatki. Wiadomo, że pokrzywa parzy więc zbierając ją świeżą, zróbmy to w rękawiczkach. Ale jeżeli już ją gotujemy w postaci przepysznej zupy, to ona też już tych właściwości parzących nie ma – tłumaczy dr Ludwiczuk. – Kiedyś uważano, że mają one swoje odzwierciedlenie w lecznictwie. parząc powodują to, że rozszerzają nam się naczynia krwionośne, a w związku z tym – jeżeli mamy problemy bólowe, reumatyczne – może nam pomóc. To tez jest efekt bardzo pozytywny jeżeli chodzi o pokrzywę pomimo tego, że jest dosyć nieprzyjemny. Możemy kupić gotową pokrzywę w sklepach zielarskich lub po prostu herbatki, które są dostępne niemal w każdym markecie.
Warto więc sięgać po rośliny zielarskie, by wspomagać nasz organizm. Ale pamiętajmy, że zioła należy spożywać z umiarem – zwłaszcza jeżeli są używane w celach leczniczych. najlepiej ich zastosowanie i dawkowanie skonsultować z lekarzem.
MMaks / opr. MatA
Fot. pixabay.com