Nadziewane różą, marmoladą, czekoladą czy adwokatem – paczki dziś (27.02) królują we wszystkich cukierniach i sklepach spożywczych. W Ludwinie, gdzie organizowany jest dziś Festiwal Smaków, nadziewa się pączki makiem.
– W ogóle najlepsze paczki są z regionalnych składników – mówi Paulina Gregorowicz z ludwińskiego Koła Gospodyń Wiejskich. – Te podstawowe produkty to mąka swojego wyrobu, dobry olej, jajka i to co chcemy uzyskać w środku. Akurat w naszym wydaniu jest to mak. Pierwszym, bazowym produktem są drożdże. Od tego musimy wyjść. Duża ilość naszego świeżego oleju. Wtedy te pączki dopiero dostają gabarytów. I powinien mieć białą oponkę!
CZYTAJ: Dwie miejscowości, wspólny problem. Mieszkańcy chcą połączenia z sąsiadami
Pączki były znane już w starożytnym Rzymie. Kiedy pojawiły się w Polsce, trudno powiedzieć. Początkowo były nadziewane słoniną i jadano je w zapusty. Obecny kształt przybrały w XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste. Przyrządzane na słodko były już w XVI wieku.
JZon / opr. PrzeG
Fot. archiwum RL