23 września to Dzień Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczyna więc kolejną ogólnopolską kampanię promującą rolnictwo i produkcję ekologiczną.
Celem tych działań jest:
– popularyzacja wiedzy o certyfikowanej żywności ekologicznej,
– zwiększanie świadomości konsumentów,
– zachęcanie producentów do podejmowania produkcji w tym systemie.
– Rolnictwo ekologiczne to nie tylko rosnący trend, ale też szansa dla polskich rolników i konsumentów. Kampania ma pokazać, że wybór produktów ekologicznych to inwestycja w zdrowie, środowisko i przyszłość rolnictwa w Polsce – podaje resort.
Dlaczego rolnictwo ekologiczne?
Coraz więcej konsumentów sięga po żywność wytwarzaną w zgodzie z naturą. Certyfikowane produkty ekologiczne powstają bez stosowania syntetycznych nawozów, herbicydów i GMO, z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz dobrostanu zwierząt.
Potwierdzeniem ich jakości jest unijny certyfikat i charakterystyczne logo produkcji ekologicznej. Lista wszystkich producentów posiadających aktualne certyfikaty dostępna jest na stronie internetowej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
Edukacja i promocja – dla konsumentów i producentów
Kampania ma na celu szerzenie wiedzy o systemie produkcji ekologicznej oraz kształtowanie świadomych wyborów zakupowych. Przekaz kierowany do konsumentów realizowany jest pod hasłem #KupujŚwiadomie PRODUKT EKOLOGICZNY i prowadzony w telewizji, radiu, Internecie (w tym w mediach społecznościowych) oraz poprzez działania outdoorowe.
Dla najmłodszych przygotowano specjalny projekt edukacyjny „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, oparty na animowanej formie przekazu.
Równolegle prowadzone są działania skierowane do rolników i producentów, które obejmują m.in. wskazówki dotyczące zasad produkcji ekologicznej, przepisy prawa, dobre praktyki oraz praktyczne know-how.
Szczegółowe informacje
Więcej informacji dla konsumentów i producentów na temat systemu rolnictwa ekologicznego oraz obowiązujących zasad certyfikacji znajdują się na stronie internetowej internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (fot.).
Źródło: MRiRW / RL / opr. MatA