Polski miód to czysta przyroda, wielowiekowa tradycja pszczelarska i najwyższe standardy – przekonuje Krakowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Powstaje z nektaru kwiatów rosnących na łąkach i w sadach oraz ze spadzi w lasach, które od pokoleń są częścią polskiego krajobrazu. Naturalny smak i aromat miodu to esencja polskiej kultury kulinarnej – prosty, prawdziwy i pełen wartości, które cenione są od wieków.
Smakowita tradycja, zdrowotne właściwości
W Polsce pszczelarstwo łączy tradycję z nowoczesnością. Pszczoły miodne odgrywają kluczową rolę jako zapylacze roślin owadopylnych, w tym upraw rolnych.
Ponadto produkty pszczele znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym czy kosmetycznym, a polski miód, dzięki unikalnemu składowi biochemicznemu, jest znakomitym produktem dietetycznym i leczniczym.
Więcej o rozwoju pszczelarstwa i produkcji miodu w Polsce stronie internetowej KOWR – www.gov.pl/web/kowr.
Źródło: KOWR / RL / opr. MatA
Fot. pixabay.com