Z pewnością była to jedna z najsmaczniejszych jesiennych imprez na Podkarpaciu. 16 kół gospodyń wiejskich i lokalnych stowarzyszeń powiatu jarosławskiego spotkało się w Hotelu Jarosław (26.10), aby wziąć udział w XIV Konkursie Przetworów Tradycyjnych „Z babcinej spiżarni”.
Rywalizowano o nagrody starosty Jarosławskiego w kategoriach:
1. owoce,
2. warzywa
3. mięsa.
Do konkursu zgłoszono przetwory przygotowane według starych receptur, wykorzystując owoce, warzywa i mięso – często z własnych hodowli.
Zwycięzcy w kategorii owoce
W kategorii owoce zwyciężyła „Konfitura jarzębinowa z nutą chilli”, przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Korzenicy.
Zwycięzcy w kategorii warzywa
Zwycięzcą w kategorii warzywa okazała się „Sałatka z marchewki i papryki” w wykonaniu Stowarzyszenia „Razem w Przyszłość” z Morawska.
Zwycięzcy w kategorii przetwory z mięsa
W kategorii przetwory z mięsa bezkonkurencyjna była „Studzielina”, którą przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Pruchniczanki.
GJ / opr. MatA (źródło: Polskie Radio Rzeszów)
Fot. Grzegorz Janiszewski (PRRz) – materiał nadesłany





























