AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Podkarpackie > Dlaczego warto jeść to, co lokalne?

Dlaczego warto jeść to, co lokalne?

przez Redakcja
2025-10-31
w Podkarpackie
Share on FacebookShare on Twitter

25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności. Co jemy na co dzień? Warto pamiętać o lokalnych producentach i wytwórcach, kupować żywność w sprawdzonych miejscach i cieszyć się z tego, że jemy zdrowo.

W natłoku promocji różnej żywności ten trend musi się przebijać przez społeczną świadomość. A rośnie ona coraz bardziej dzięki bezpośrednim kontaktom klientów i producentów. Służą temu różnego rodzaju bazarki, których jest coraz więcej. Klasycznym przykładem jest Podkarpacki Bazarek, który w czasie pandemii został stworzony w Podkarpackim Oddziale Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Od jakiegoś czasu inicjatywa ta gości w Rzeszowie. Producentów i wytwórców także można spotkać w Rzeszowie w Parku Papieskim.

Dlaczego warto jeść to co lokalne? Bo wiemy, co jemy, możemy porozmawiać z wytwórcą, dopytać się o to, jak żywność została wyprodukowana. Wspieramy w ten sposób także lokalne miejsca pracy producentów żywności i regionalny sektor gospodarki żywnościowej.

Na ten temat w rozmawiają Ewa Niedziałek-Szeliga i Krzysztof Zieliński – historyk i regionalista, znawca jedzenia i tradycji kulinarnych.

ENS / DW / opr. MatA (źródło: Polskie Radio Rzeszów)

Fot. Polskie Radio Rzeszów (materiał nadesłany)

Tagi: polskie radio rzeszów

Czytaj także

Podkarpackie

Park Dendrologiczny na Zalesiu

2025-10-31
Podkarpackie

Leśnicy z Podkarpacia rozpoczynają akcję „Stroisz”

2025-10-31
Podkarpackie

Kulinarne dziedzictwo, bukiet smaków na konkursie w Mielcu

2025-10-31
Podkarpackie

Nowoczesne targowisko w gminie Dubiecko

2025-10-31
Podkarpackie

Finał albertyńskiej akcji „Ziemiopłody”. Ponad 25 ton warzyw dla potrzebujących

2025-10-31
Podkarpackie

Festiwal Podkarpackich Smaków – podkarpackie jedzenie trzeba promować w Polsce [ZDJĘCIA]

2025-10-31
Następna wiadomość

Ograniczyć wycinkę czy rozwijać region? Ponad 1700 uwag do planu zarządzania Puszczą Białowieską

Proponowane

Łęczna: regionalista i społecznik uhonorowany przez samorząd

2025-10-31

31 października – Światowy Dzień Dyni

2025-10-31

Śmierć wilka z Roztoczańskiego Parku Narodowego. To kolejne takie zdarzenie

2025-10-31

Będzie mocno wiało! Synoptycy ostrzegają

2025-10-31
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.