W ten weekend (20-21.09.2025) w Rzeszowie trwa Festiwal Karpaty na Widelcu. To doskonała okazja do promocji dań związanych z naszym regionem.
– Trudno mówić o tradycyjnej kuchni, bo Podkarpacie jest bardzo różnorodne. To mieszkanka kultur, tradycji… i smaków – powiedział gość Polskiego Radia Rzeszów – Marcin Purgacz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, współorganizator festiwalu.
Jak podkreśla, fenomen tej imprezy znakomicie potrafili wykorzystać restauratorzy. – To, co kiedyś było domowym przepisem zasłyszanym od babci czy cioci, dziś serwują w lokalach – mówi Purgacz. Jako przykład podał hamburgera z… proziaka.
Karpaty na Widelcu to nie tylko wyjątkowe potrawy. Organizatorzy zaplanowali także koncerty, warsztaty, pokazy gotowania i konkursy, które dopełnią festiwalową atmosferę.
Relacje z wydarzenia będzie można śledzić na antenie i stronie internetowej Polskiego Radia Rzeszów. Atrakcją tegorocznej edycji będzie pokaz kulinarny Roberta Makłowicza, który na scenie przygotuje tradycyjny Tokań pieprzny z mamałygą – potrawę łączącą smaki Węgier, Rumunii i Ukrainy
Z gościem na antenie Polskiego Radia Rzeszów rozmawiał Roman Adamski.
JŚ / RA / opr. MatA (źródło: Polskie Radio Rzeszów)
Fot. Klaudia Fałat (PRRz) – materiał nadesłany














