Biszkopty z Fabryki Ciast i Cukrów Gurgula, rurki z kremem z Głogowa Małopolskiego, schab swojski z Górna, masło extra z Jasienicy Rosielnej, ogórki kiszone Vortumnusa i szarlotka z bezą – to tylko część produktów, które zdobyły w tym roku certyfikat „Smaczne, bo Podkarpackie”. W sumie przyznano ich 29.
Najwyższe wymagania jakościowe i zdrowotne
Certyfikaty wręczono podczas gali Podkarpackiej Nagrody Gospodarczej. Program od lat organizuje spółka Przyjazna Polska z Rzeszowa, we współpracy z wojewodą podkarpackim, marszałkiem województwa i partnerami. – To dowód, że produkt spełnia najwyższe wymagania jakościowe i zdrowotne – podkreśla Ewa Dulemba, koordynator programu z Centrum Promocji Biznesu.
Ocena smaku i wyglądu
Zgłoszone wyroby oceniano pod kątem smaku, wyglądu, zapachu, konsystencji, ale też poprawności etykiet – zgodnie z przepisami unijnymi. Weryfikację przeprowadzili eksperci z Inspekcji Handlowej i Sanepidu w Rzeszowie.
AR / opr. MatA (źródło: Polskie Radio Rzeszów)
Fot. Agnieszka Radochońska (PRRz) – materiał nadesłany

















