AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Podkarpackie > Rogale marcińskie po rzeszowsku. Tradycja w lokalnym wydaniu

Rogale marcińskie po rzeszowsku. Tradycja w lokalnym wydaniu

przez Redakcja
2025-11-13
w Podkarpackie
Share on FacebookShare on Twitter

Z białym makiem, rodzynkami i bakaliami – w rzeszowskich cukierniach rozpoczął się sezon na rogale marcińskie. Choć bez poznańskiego certyfikatu, smakują równie tradycyjnie.

Rogale po rzeszowsku

Powstają z ciasta półfrancuskiego, wypełnione są białym makiem, orzechami, rodzynkami i bakaliami, a nadzienie stanowi około 30 procent wypieku. – Każdy rogal formowany jest w kształcie podkowy, nawiązującej do legendy o świętym Marcinie – tłumaczy Katarzyna Bomba z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.

Od początku listopada w stolicy Podkarpacia unosi się zapach tradycyjnych wypieków. – Myślę, że upieczemy ich najmniej dwa tysiące – mówi Kazimierz Rak, właściciel jednej z rzeszowskich cukierni. – Nie mamy certyfikatu, dlatego nazywamy je rogale marcińskie po rzeszowsku. Te poznańskie mają białą polewę, u nas będzie także z kajmaku – dodaje cukiernik.

Tradycja z XIX wieku

Zwyczaj wypiekania rogali marcińskich sięga XIX wieku i wywodzi się z Poznania. Według legendy, pewien cukiernik – zainspirowany postacią świętego Marcina – upiekł pierwszy rogal w kształcie podkowy jako symbol dobroci i dzielenia się z potrzebującymi. Dziś ta tradycja rozszerzyła się na całą Polskę, a także na Podkarpacie – gdzie rogale z białym makiem coraz częściej pojawiają się w lokalnych cukierniach przed 11 listopada.

AR / opr. MatA (źródło: Polskie Radio Rzeszów)

Fot. Agnieszka Radochońska (PRRz) – materiał nadesłany


Tagi: polskie radio rzeszów

Czytaj także

Podkarpackie

Dlaczego nie ma co się jeżyć na jeża?

2025-11-13
Posłuchaj

Koniec z łańcuchami dla psów. Nowe przepisy mają poprawić los czworonogów

2025-11-12
Podkarpackie

„Karpaty na Widelcu” to prawdziwa podróż po smakach regionu

2025-11-07
Posłuchaj

„Karpaty na Widelcu” to prawdziwa podróż po smakach regionu

2025-11-07
Podkarpackie

Finał albertyńskiej akcji „Ziemiopłody”. Ponad 25 ton warzyw dla potrzebujących

2025-11-07
Podkarpackie

Europoseł Buczek: Rolnicy mają po kilkaset tysięcy złotych niewypłaconych należności

2025-11-07
Następna wiadomość
2020-04-05T13:12:33:00 ,  Fot. Piotr Michalski  2020.04.05. JOZEFOW . MIASTO PODCZAS EPIDEMIA WIRUS SARS-COV-2 , COVID-19 .
FOT. PIOTR MICHALSKI *** Local Caption *** WIEZA WIDOKOWA . WIEZA WIDOKOWA , KAMIENIOLOM .

Małe miasteczko w sercu Roztocza ma już 300 lat!

Proponowane

„Ta żywność nie spełnia unijnych norm”. Rolnicy będą protestować w Lublinie

2025-11-13

Koń wpadł do gnojówki. Na pomoc ruszyli strażacy

2025-11-13

Nielegalne pestycydy w rękach celników

2025-11-13

Nielegalny handel egzotycznymi zwierzętami udaremniony

2025-11-13
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.