AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak
Pokaż więcej
AGRORADIO
Brak
Pokaż więcej

AGRORADIO > Na zdrowie > To wyjątkowy owoc! Poznaj i jedz awokado

To wyjątkowy owoc! Poznaj i jedz awokado

autor / źródło: Redakcja
2024-11-25
- Na zdrowie
To wyjątkowy owoc! Poznaj i jedz awokado
Share on FacebookShare on Twitter

Warzywa i owoce mają wszechstronnie korzystne działanie dzięki zawartości cennych składników pokarmowych – m.in. witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz fotozwiązków. Coraz większą popularnością cieszy się awokado – owoc niezwykle odżywczy, który może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów, w tym jako zamiennik masła.

Awokado jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne. Reguluje poziom cholesterolu i wspiera odporność. Ma w sobie również kwas foliowy, a także potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo oraz wiele cennych witamin.

Tłuste, ale nie tuczy

– Awokado jest bogate w przeróżne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu – mówi dietetyk Urszula Moskal. – Pierwsze skojarzenie z nim to zazwyczaj duża ilość tłuszczu. Ale trzeb podkreślić jego rodzaj, a więc nienasycone kwasy tłuszczowe, których niestety często w naszej diecie brakuje. Duża zawartość tłuszczu w awokado w połączeniu z błonnikiem pokarmowym daje nam długie uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu pomiędzy głównymi posiłkami i jest szczególnie istotne u osób starających się zredukować masę ciała.

Awokado na wysoki cholesterol

– Co oprócz tłuszczu? Szereg witamin: A, C ,E i K oraz witaminy z grupy B – tak jak np. kwas foliowy. Awokado dostarcza także wapnia, potasu i  fosforu. Dzięki temu możemy powiedzieć, że wspiera i działa protekcyjnie na nasz układ krwionośny. W szczególności dzięki obecności kwasu oleinowego oraz fitosteroli, które obniżają poziom frakcji cholesterolu LDL, zwiększając jednocześnie frakcję HDL (tzw. dobrego cholesterolu). A zawarty w awokado potas wykazuje działanie obniżające ciśnienie krwi – tłumaczy.

Jak poprawić humor dietą?

– Awokado zawiera kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, a więc produkty bogate w ten związek powinny występować w jadłospisie każdej kobiety starającej się o dziecko. Ale nie tylko, bo kwas foliowy uczestniczy też w syntezie tzw. hormonu szczęścia – serotoniny. Ta działa kojąco, antydepresyjnie, ale wspiera tez zdrowy i spokojny sen – podkreśla ekspert.

Awokado – owoc do zadań specjalnych

Dzięki dużej zawartości cennych składników awokado może być stosowane u osób cierpiących na wiele chorób cywilizacyjnych. Nazywane jest też owocem młodości. – Zawiera ono mnóstwo substancji przeciwutleniających, czyli takich, które zapobiegają starzeniu się komórek, m.in. luteinę i witaminę A – wspierająca narząd wzroku, selen – niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy, glutation – bardzo istotny w funkcjonowaniu naszej wątroby oraz oczywiście witaminę E – uważaną za witaminę młodości, ponieważ opóźnia ona procesy starzenia się skóry, odżywia, nawilża i regeneruje – wymienia Urszula Moskal.

– Awokado jest też dobrym wyborem cukrzyków i osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dostarcza niewielką ilość węglowodanów, a właściwie złożone i błonnik, który stabilizuje poziom glukozy we krwi – dodaje.

Co zrobić z awokado? Pomysły i wskazówki

– Niewątpliwą zaletą jest też uniwersalny smak awokado dzięki czemu sprawdzi się on zarówno w różnych potrawach przyrządzonych na słodko, na ostro czy też na słono. W połączeniu z produktami bogatymi w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach pozwoli na ich wchłanianie. Bardzo dobrze sprawdzi się jako zamiennik masła, dodatek do sałatek, koktajli, baź też jako baza dla kremów czekoladowych czy musów owocowych – przekonuje Moskal.

– Należy jednak pamiętać, że awokado utraci swoje właściwości podczas obróbki termicznej. Dlatego lepiej jej unikać. Pamiętajmy także o wysokiej kaloryczności awokado. Więc mimo ogromu argumentów przemawiających za jego spożywaniem, zachowajmy umiar i zdrowy rozsądek – apeluje dietetyk.

Jak kupić dobre awokado?

– Awokado najlepiej wybierać miękkie, „ogonek” powinien lekko odpadać. Wtedy mamy pewność, że owoc jest dojrzały. Twarde awokado, kupione w sklepie, najlepiej położyć np. na na parapecie i obserwować, bo ono lubi szybko dojrzewać. Nie chcemy przesadzić, żeby ono przejrzało. Jeżeli ma w środku ciemną barwę to traci swoje właściwości i walory smakowe oraz estetyczne – ostrzega Urszula Moskal.

Dojrzałe awokado może przechowywać nawet przez kilka dni w chłodnym miejscu, a niewykorzystaną część owocu warto skropić sokiem z cytryny, by nie zmieniło koloru. Awokado można stosować także zewnętrznie – doskonale wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

MMaks / opr. MatA

Fot. pixabay.com

Czytaj także

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
Lubelskie

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

2025-06-05
Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty
Lubelskie

Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

2025-06-05
Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?
Podlaskie

Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

2025-06-05
04.06.2025 Agrobiznes – o inwestycjach w dobrostan bydła i świń
Posłuchaj

04.06.2025 Agrobiznes – o inwestycjach w dobrostan bydła i świń

2025-06-05
Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu
Lubelskie

Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

2025-06-04
03.06.2025 Agrobiznes – o naborze wniosków o środki unijne
Posłuchaj

03.06.2025 Agrobiznes – o naborze wniosków o środki unijne

2025-06-03
Następny
Lubelskie: kolejne ognisko ptasiej grypy

Lubelskie: kolejne ognisko ptasiej grypy

Proponowane

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

2025-06-05
Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

2025-06-05
Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

2025-06-05
Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

2025-06-04
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji
Brak
Pokaż więcej
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.