AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak
Pokaż więcej
AGRORADIO
Brak
Pokaż więcej

AGRORADIO > Na zdrowie > Wanilia – słodki sekret zdrowia i urody

Wanilia – słodki sekret zdrowia i urody

autor / źródło: Redakcja
2024-12-03
- Na zdrowie
Wanilia – słodki sekret zdrowia i urody
Share on FacebookShare on Twitter

Jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. To roślina wymagająca i szlachetna. Wanilia – bo o niej mowa – ma nie tylko właściwości przyprawowe, ale także lecznicze. Znana jest jako środek przeciwbólowy i rozkurczowy. Stosowana także przy kaszlu. Znalazła również swoje zastosowanie w kuchni – głównie jako aromatyczny dodatek do deserów, ale może być też wykorzystywana do dań wytrawnych. Zawiera m.in. bardzo cenną wanilinę.

Królowa przypraw

Rośliny zielarskie obok walorów smakowych i zapachowych zawierają szereg ważnych składników mineralnych i witamin. Dodają aromatu, ale też wspomagają nasz organizm w stanach chorobowych, a każda z nich ma swoje przeznaczenie. Wanilia to jedna z najaromatyczniejszych przypraw świata o cennych działaniach leczniczych. W Europie została rozpowszechniona w XVI i XVII wieku.

Jedyna w swoim rodzaju

– Wanilia została sprowadzona przez Hiszpanów z Meksyku w czasie wypraw geograficznych i tych, które służyły celom handlowym – mówi prof. Renata Nurzyńska-Wierdak w Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – Wanilia jest owocem wanilii płaskolistnej – rośliny z rodziny storczykowatych. Jest to pnącze osiągające 15 metrów długości, które w stanie dzikim występuje w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Duże, bladozielone i pachnące kwiaty wanilii zapylane są wyłącznie przez małe pszczoły, a w uprawach jest to czynione ręcznie. Owocem, który powstaje w wyniku tego procesu jest torebka, która swoim kształtem przypomina strąk. Ma ona około 20-25 cm długości. Świeży owoc jest całkowicie bezwonny. Swój charakterystyczny bogaty aromat owoce uzyskują dopiero w procesie fermentacji. Jest to jedna z najaromatyczniejszych przypraw świata. Jej smak jest przyjemny, gorzkawy i aromatyczny, natomiast zapach nieporównywalny z żadną inną przyprawą.

Cenny składnik kosmetyków i perfum

Wanilia zawiera wanilinę – bardzo aromatyczną substancję, która jest doskonale wyczuwalna przez nasz organizm. – Owoc wanilii, który zostanie już poddany procesowi fermentacji, zawiera aromatyczne substancje, z których najważniejszą jest wanilina. Po zakończonej fermentacji owoce zawierają do 3% waniliny, a także 35 innych związków zapachowych. Jeden gram waniliny wyczuwany jest już w 10 milionach metrów sześciennych powietrza. Dla przykładu: przeciętny pokój ma około 50 metrów sześciennych powietrza. Stąd też wanilina i owoc wanilii jest bardzo ceniony w produkcji perfumeryjnej, kosmetycznej gdzie wzbogacone tym wspaniałym aromatem produkty są bardzo poszukiwane – podkreśla prof. Nurzyńska-Wierdak.

Nie tylko przyprawa

– Wanilina nie tylko jest substancją aromatyczną. Jest ona także aktywna biologicznie. Ma zdolność do zmniejszania uszkodzeń spowodowanych promieniowanie rentgenowskim i ultrafioletowym, działa przeciwnowotworowo, przeciwdrobnoustrojowo, przeciwanemicznie, przeciwutleniająco – wymienia ekspert. – W tradycyjnych zastosowaniach wanilia znana jest jako środek przeciwbólowy i rozkurczowy, przeciwwrzodowy, uspokajający i zapobiegający próchnicy. Wanilia jest również stosowana w leczeniu chorób dróg oddechowych, przy kaszlu, dolegliwościach żołądkowych. Ponadto znana i stosowana jest jako środek smakowy w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym. Jednym słowem: aromatyczna przyprawa o cennych działaniach leczniczych.

Warto więc sięgać po ziołowe przyprawy, ale pamiętajmy: by miały dobroczynne działanie na organizm człowieka, należy stosować je w niewielkich ilościach, a ich konkretne lecznicze zastosowanie i dawkowanie najlepiej skonsultować z lekarzem.

MMaks / opr. MatA

Fot. pixabay.com

Czytaj także

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
Lubelskie

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

2025-06-05
Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty
Lubelskie

Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

2025-06-05
Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?
Podlaskie

Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

2025-06-05
04.06.2025 Agrobiznes – o inwestycjach w dobrostan bydła i świń
Posłuchaj

04.06.2025 Agrobiznes – o inwestycjach w dobrostan bydła i świń

2025-06-05
Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu
Lubelskie

Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

2025-06-04
03.06.2025 Agrobiznes – o naborze wniosków o środki unijne
Posłuchaj

03.06.2025 Agrobiznes – o naborze wniosków o środki unijne

2025-06-03
Następny
Protest rolników w Tarnawatce

Protest rolników w Tarnawatce

Proponowane

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

2025-06-05
Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

2025-06-05
Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

2025-06-05
Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

2025-06-04
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji
Brak
Pokaż więcej
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.