Jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. To roślina wymagająca i szlachetna. Wanilia – bo o niej mowa – ma nie tylko właściwości przyprawowe, ale także lecznicze. Znana jest jako środek przeciwbólowy i rozkurczowy. Stosowana także przy kaszlu. Znalazła również swoje zastosowanie w kuchni – głównie jako aromatyczny dodatek do deserów, ale może być też wykorzystywana do dań wytrawnych. Zawiera m.in. bardzo cenną wanilinę.
Królowa przypraw
Rośliny zielarskie obok walorów smakowych i zapachowych zawierają szereg ważnych składników mineralnych i witamin. Dodają aromatu, ale też wspomagają nasz organizm w stanach chorobowych, a każda z nich ma swoje przeznaczenie. Wanilia to jedna z najaromatyczniejszych przypraw świata o cennych działaniach leczniczych. W Europie została rozpowszechniona w XVI i XVII wieku.
Jedyna w swoim rodzaju
– Wanilia została sprowadzona przez Hiszpanów z Meksyku w czasie wypraw geograficznych i tych, które służyły celom handlowym – mówi prof. Renata Nurzyńska-Wierdak w Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – Wanilia jest owocem wanilii płaskolistnej – rośliny z rodziny storczykowatych. Jest to pnącze osiągające 15 metrów długości, które w stanie dzikim występuje w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Duże, bladozielone i pachnące kwiaty wanilii zapylane są wyłącznie przez małe pszczoły, a w uprawach jest to czynione ręcznie. Owocem, który powstaje w wyniku tego procesu jest torebka, która swoim kształtem przypomina strąk. Ma ona około 20-25 cm długości. Świeży owoc jest całkowicie bezwonny. Swój charakterystyczny bogaty aromat owoce uzyskują dopiero w procesie fermentacji. Jest to jedna z najaromatyczniejszych przypraw świata. Jej smak jest przyjemny, gorzkawy i aromatyczny, natomiast zapach nieporównywalny z żadną inną przyprawą.
Cenny składnik kosmetyków i perfum
Wanilia zawiera wanilinę – bardzo aromatyczną substancję, która jest doskonale wyczuwalna przez nasz organizm. – Owoc wanilii, który zostanie już poddany procesowi fermentacji, zawiera aromatyczne substancje, z których najważniejszą jest wanilina. Po zakończonej fermentacji owoce zawierają do 3% waniliny, a także 35 innych związków zapachowych. Jeden gram waniliny wyczuwany jest już w 10 milionach metrów sześciennych powietrza. Dla przykładu: przeciętny pokój ma około 50 metrów sześciennych powietrza. Stąd też wanilina i owoc wanilii jest bardzo ceniony w produkcji perfumeryjnej, kosmetycznej gdzie wzbogacone tym wspaniałym aromatem produkty są bardzo poszukiwane – podkreśla prof. Nurzyńska-Wierdak.
Nie tylko przyprawa
– Wanilina nie tylko jest substancją aromatyczną. Jest ona także aktywna biologicznie. Ma zdolność do zmniejszania uszkodzeń spowodowanych promieniowanie rentgenowskim i ultrafioletowym, działa przeciwnowotworowo, przeciwdrobnoustrojowo, przeciwanemicznie, przeciwutleniająco – wymienia ekspert. – W tradycyjnych zastosowaniach wanilia znana jest jako środek przeciwbólowy i rozkurczowy, przeciwwrzodowy, uspokajający i zapobiegający próchnicy. Wanilia jest również stosowana w leczeniu chorób dróg oddechowych, przy kaszlu, dolegliwościach żołądkowych. Ponadto znana i stosowana jest jako środek smakowy w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym. Jednym słowem: aromatyczna przyprawa o cennych działaniach leczniczych.
Warto więc sięgać po ziołowe przyprawy, ale pamiętajmy: by miały dobroczynne działanie na organizm człowieka, należy stosować je w niewielkich ilościach, a ich konkretne lecznicze zastosowanie i dawkowanie najlepiej skonsultować z lekarzem.
MMaks / opr. MatA
Fot. pixabay.com