AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Na zdrowie > Małe mogą wiele: owoce głogu i szyszkojagody jałowca

Małe mogą wiele: owoce głogu i szyszkojagody jałowca

przez Redakcja
2024-12-27
w Na zdrowie
Share on FacebookShare on Twitter

Ziołolecznictwo jest jedną z najstarszych znanych człowiekowi metod wspomagania organizmu, bo dzięki bogatej zawartości wielu cennych składników rośliny zielarskie mają szerokie zastosowanie w medycynie ludowej czy przemyśle kosmetycznym. M.in. głóg poprawia pracę serca, pomaga zwalczać stres i obniża ciśnienie. Zaś leki z jałowca są stosowane w problemach żołądkowych, działają przeciwzapalnie i moczopędnie.

Głóg – naturalny sprzymierzeniec serca

Preparaty z głogu stosuje się głównie w chorobach serca – m.in. w zaburzeniach rytmu czy w chorobie wieńcowej. Surowcem zielarskim są zarówno jego kwiaty, jak i owoce, które są źródłem witamin czy soli mineralnych.

– Zarówno kwiat głogu, jak i dojrzałe owoce są stosowane w kuracji leczenia serca – mówi dr ogrodnictwa Arkadiusz Iwaniuk. – M.in. wzmacniają mięsień serca, zapobiegają miażdżycy, uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych, obniżają nadciśnienie, czyli zmniejszają nadmierne ciśnienie, obniżają poziom cholesterolu. A więc to, co wielu z nas jest bardzo potrzebne. Dodam jeszcze, że łagodzą arytmię i kołatanie serca. Lek jest bardzo przyjemny, lekko uspokajający. No i jak to każdy owoc – dodają też wielu witamin i substancji mineralnych potrzebnych naszemu organizmowi.

Głogowa herbatka 

– Głóg łatwo rozpoznać. To krzewy kolczaste o charakterystycznych liściach. Łatwo się go zbiera, bo zwykle nie mamy dużo konkurencji. Nazbieranie kilograma czy dwóch nie stanowi problemu. Można zacząć już od owoców, a jeśli trochę później to zbieramy już dojrzałe czerwone owoce głogu. Kwiaty suszymy, owoce także – choć są twarde i trudniejsze w suszeniu, wymagają więcej czasu. Kiedy widzimy, że są zaschnięte, można je spakować w słoiki. Jeśli są za suche, można je lekko rozgnieść, żeby ta herbatka miała więcej substancji wyciągniętych z samych owoców – dodaje.

Jałowiec – nie tylko przyprawa kuchenna

Jałowiec to zarówno naturalny środek leczniczy, jak i znakomita przyprawa dodawana do potraw. Jego walory lecznicze wynikają głównie z zawartych w szyszkojagodach olejków eterycznych czy też antyoksydantów.

– Leki z jałowca działają przede wszystkim moczopędnie, żółciopędnie i przeciwbakteryjnie – podkreśla dr Iwaniuk. – Jeśli będziemy zażywali preparat jałowcowy, to poprawi nam on działanie układu pokarmowego, będziemy mieli lepszy apetyt, pozbędziemy się niestrawności i bólu brzucha. To podstawowe zadanie, jakiego oczekujemy od leku z jałowca. Natomiast możemy też zrobić sobie preparat, który będzie mógł być stosowany zewnętrznie. Na co? Na nerwobóle, na zmęczenie mięśni, na bóle mięśniowe i stawowe. Będzie on działał rozgrzewająco. Dlaczego tak jest? Otóż szyszkojagody jałowca zawierają m.in. dziegieć, olejki eteryczne (takie jak np. pinen), smołę, barwnik, kwasy organiczne, tłuszcze i witaminę C. Taki jest skład tych najcenniejszych elementów szyszkojagody jałowca. Szczególne są te olejki eteryczne, które parują, rozgrzewają, wnikają głębiej w skórę – to jest ten najważniejszy składnik, który rozgrzewa i będzie służył przeciwbólowo.

Do picia i smarowania

– Jak przygotować taki środek leczniczy? Łyżkę stołową jagód zalewa się szklanką wody i ogrzewa przez około pól godziny w temperaturze zbliżonej do wrzenia. Nie gotujemy. I stosujemy po łyżce, 3 razy dziennie. To jest takie wskazanie jeśli chodzi o sprawy żołądkowe, o układ pokarmowy. Natomiast jeżeli chcemy stosować zewnętrznie, to najlepiej te szyszkojagody umieścić w roztworze alkoholu 70-procentowego. Zalewamy szyszki, które mogą być lekko przecięte – wtedy dostęp do tych środków czynnych, ziołowych jest lepszy, bo alkohol je wypłukuje i razem z nim są nanoszone na skórę, na bolące mięśnie – tłumaczy ekspert.

Pamiętajmy, że zioła wspomagają nasz organizm jednak trzeba je stosować z umiarem – zwłaszcza jeżeli są używane w celach leczniczych. najlepiej ich zastosowanie i dawkowanie skonsultować z lekarzem.

MMaks / opr. MatA

Fot. pexels.com

Czytaj także

Posłuchaj

25.08.2025 Agrobiznes – o przechowywaniu paliwa w gospodarstwach rolnych

2025-08-26
Posłuchaj

26.08.2025 Agrobiznes – o wypadkach w rolnictwie

2025-08-26
Podkarpackie

Czerwiec w ogrodzie – czas na rośliny ozdobne [ZDJĘCIA]

2025-08-26
Podkarpackie

Raport rolniczy o cenach mleka i sukcesie w rolnictwie

2025-08-26
Podkarpackie

Jak obecna pogoda wpłynie na uprawy?

2025-08-26
Lubelskie

Niecodzienna interwencja. Strażacy uratowali konia uwięzionego w studni [ZDJĘCIA]

2025-08-26
Następna wiadomość

28.12.2024 Agrobiznes - o inwestycjach zwiększających konkurencyjność

Proponowane

26.08.2025 Agrobiznes – o wypadkach w rolnictwie

2025-08-26

Niecodzienna interwencja. Strażacy uratowali konia uwięzionego w studni [ZDJĘCIA]

2025-08-26

Zakaz wstępu do lasów w dwóch miejscach w Podlaskiem

2025-08-25

Podsumowanie Pride of Poland. Sukcesy i rekordy

2025-08-25
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.