Po świętach niestety zbyt wiele żywności ląduje na śmietniku. Warto pamiętać, że można podzielić się nadmiarem jedzenia dzięki jadłodzielniom.
CZYTAJ: Jadąc hulajnogą potrącił pieszą. Szuka go policja [ZDJĘCIA]
Mimo, że ta przy alei Tysiąclecia w Lublinie już nie istnieje, to nadal gromadzi się tam wiele osób potrzebujących. – Jak człowiek jest na skromnych zasiłku, to każda pomoc jest dobra – opowiada jeden z mieszkańców Lublina.
– Spada skala marnowania żywności. Mogliśmy się o tym przekonać raportując ten problem – mówi w rozmowie z Radiem Lublin Marzena Pieńkosz-Sapieha z Fundacji Bank Żywności w Lublinie. – Federacja Banków Żywności opracowała raport „Nie marnuj jedzenia 2024” i w stosunku do 2023 roku o 11 punktów procentowych spadło. Jednakowoż jest to nadal duża skala. Jak wynika z innych badań, około 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszach są pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Skala marnowania zmniejsza się, ale nie zmniejsza się skala ubóstwa. Ta akurat, według danych z 2023 roku, w 2022 roku około 1,8 miliona Polaków żyło w skrajnym ubóstwie. W tym 396 tysięcy dzieci i 287 tysięcy seniorów – dodaje.
– Na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim już od ponad roku działa jadłodzielnia. Zwana również lodówką społeczną – zaznacza zastępca rzecznika prasowego KUL Monika Stojowska. – Szczególnie apelujemy też do mieszkańców Lublina, by dzielić się jedzeniem, bo potrzeby są duże. Ze swoich obserwacji widzę, że wiele osób zagląda, przychodzi i patrzy czy coś w tej lodówce jest. Żywność bardzo szybko znika – dodaje.
Jakie są zasady dzielenia się żywnością? – Przynosimy przede wszystkim jedzenie, które jest dobrej jakości – podkreśla Stojowska. – Nie dostarczamy produktów po terminie. Jeśli to będzie posiłek przygotowywany u nas w domu, to załączmy karteczkę z opisem i datą przygotowania – dodaje.
Co robić, żeby nie marnować żywności? – Stosować taką zasadę, jak w naszym banku: pierwsze przyszło, pierwsze wyszło – podpowiada Pieńkosz-Sapieha. – Pilnować terminu przydatności do spożycia. Układać tak, żeby widać było, gdzie są artykuły o krótszym terminie ważności, gdzie są o dłuższym. Zamrażać, jeśli nie jest się w stanie zakupionego artykułu szybko skonsumować. Nie kupować za dużo, nie robić zakupów kiedy jest się głodnym – dodaje.
Lodówka społeczna znajduje się na parterze Collegium Jana Pawła II, można z niej skorzystać w godzinach 6.00-21.00. W naszym regionie jadłodzielnie działają także w Zamościu, Puławach, Dęblinie, Chełmie, Tomaszowie Lubelskim czy Kazimierzu Dolnym.
LilKa / opr. PaW
Fot. Piotr Michalski / archiwum