AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Podlaskie > „W zgodzie z naturą”: Rodzinne gospodarstwa z uprawą aronii i ziół

„W zgodzie z naturą”: Rodzinne gospodarstwa z uprawą aronii i ziół

przez Redakcja
2025-05-21
w Podlaskie
Share on FacebookShare on Twitter

Artur Bielecki kilkanaście lat temu osiedlił się w wyludnionej wsi Sobiatyno w gm. Milejczyce. Sam pochodzi z Łukowa w woj. lubelskim. W Sobiatynie zaczął uprawiać aronię. W tej chwili krzewy rosną tam na powierzchni ok. 40 ha.

Owoce aronii zawierają bardzo duże ilości witamin, minerałów i antyoksydantów, potrzebnych do zachowania zdrowia człowieka. Rolnik swój surowiec do tej pory sprzedawał do zakładów przetwórczych. Z powodu częstych niskich cen od tego roku zamierza częściowo sam przetwarzać owoce na dżemy i soki. Artur Bielecki zaczyna też produkować sadzonki krzewów, głównie aronii, porzeczek oraz żurawiny. Powierzchnia szkółki ma 3 ha.

Od 2024 roku część powierzchni swojego gospodarstwa przeznacza (nawet w pasach plantacji aronii) na łąki kwietne. Uprawę roślin miododajnych chcą też stosować niektórzy okoliczni rolnicy.

Mirosław Romanik wraz z żoną Aliną w Nowokorninie w gm. Hajnówka prowadzą gospodarstwo ekologiczne wyspecjalizowane w produkcji ziół. Na pow. ok. 40 ha uprawiają każdego roku 30-35 gatunków roślin zielarskich. Gospodarstwo produkuje też niewielkie ilości warzyw i owoców.

Zioła są sprzedawane do zakładów przetwórczych albo suszone u siebie w Nowokorninie. Od niedawna niektóre owoce i warzywa Romaniukowie liofilizują. Tak przetworzone owoce, warzywa i wysuszone zioła sami sprzedają np. na targach.

Materiał przygotował Eugeniusz Ryżyk.

ER / opr. MatA (źródło: Polskie Radio Białystok)

Fot. pixabay.com

Czytaj także

Polska

Dla pszczelarzy i małych gospodarstw. Ostatnie chwile na złożenie wniosku

2025-11-27
Lubelskie

Inwestycje w Puławach. Bezpieczniejszy instytut z nową zwierzętarnią

2025-11-26
Lubelskie

Sztuczna inteligencja i robot w sadach. Innowacja prosto z Lubelskiego

2025-11-26
Dotacje

W grudniu ruszy nabór ws. dofinansowania tachografów

2025-11-25
Lubelskie

„Wędrówki Lubelskich Żurawi”. Podsumowano 5 lat obserwacji tych wyjątkowych ptaków

2025-11-25
Lubelskie

Światowy Dzień Morsa. Lubelscy amatorzy zimnych kąpieli nie boją się mrozu

2025-11-25
Następna wiadomość

13.05.2025 Agrobiznes - o dopłatach bezpośrednich i obszarowych w tegorocznej kampanii

Proponowane

Sztuczna inteligencja i robot w sadach. Innowacja prosto z Lubelskiego

2025-11-26

Inwestycje w Puławach. Bezpieczniejszy instytut z nową zwierzętarnią

2025-11-26

Dla pszczelarzy i małych gospodarstw. Ostatnie chwile na złożenie wniosku

2025-11-27

W grudniu ruszy nabór ws. dofinansowania tachografów

2025-11-25
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.