AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Lubelskie > To już 20 lat. Lubelski wydział obchodzi jubileusz [ZDJĘCIA]

To już 20 lat. Lubelski wydział obchodzi jubileusz [ZDJĘCIA]

przez Redakcja
2025-09-24
w Lubelskie
Share on FacebookShare on Twitter

Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie obchodzi 20-lecie. Został powołany w 2005 roku i jego zadaniem było prowadzenie dwóch kierunków: technologia żywności i żywienie człowieka oraz biotechnologia. Dziś (23.09) jednostka poszerzyła swoją ofertę dydaktyczną o kolejne trzy kierunki.

CZYTAJ: Jakość na pierwszym miejscu. Lubelski szpital z ważnym wyróżnieniem [ZDJĘCIA]

DSC_2430.jpg

– Technologia żywności jest bardzo ważnym elementem naszej uczelni, od wielu lat na tym wydziale prowadzimy różnego rodzaju badania – mów rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Krzysztof Kowalczyk. – To oczywiście badania z zakresu prozdrowotnych właściwości tych surowców i produktów, które my spożywamy, ale również chcemy proponować taką dietę, która by przeciwdziałała albo hamowała rozwój niektórych chorób. Zwłaszcza chorób cywilizacyjnych.

DSC_2489.jpg

– Opracowaliśmy suplement diety, który pomaga spowalniać Alzheimera lub opóźnić w czasie wystąpienie tej choroby – mówi prof. Dominik Szwajgier z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – O ile będziemy stosowali produkty tego typu i jednocześnie stosować ogólne zasady diety. Chronienie się przed zespołem metabolicznym, głównie nadwagą lub otyłością oraz cukrzycą, to klucz do sukcesu w spowolnieniu lub też całkowitym wyeliminowaniu choroby Alzheimera.

Na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii jest zatrudnionych 79 nauczycieli akademickich. W ciągu dwóch dekad istnienia jednostka wykształciła ponad 7 tysięcy absolwentów.

InYa / opr. PrzeG 

Fot. Krzysztof Radzki


Tagi: edukacjajubileusznaukauniwersytet przyrodniczy

Czytaj także

Lubelskie

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie wśród najczęściej cytowanych

2025-09-25
Lubelskie

20 lat Wydziału Nauk o Żywieniu i Biotechnologii UP w Lublinie

2025-09-23
Lubelskie

Opadłe liście w walce z groźną bakterią. Lubelski wynalazek na złoty medal

2025-06-10
Lubelskie

To będzie jubileuszowy sezon! Ogród Botaniczny otwarty! [ZDJĘCIA]

2025-04-14
Lubelskie

Rolnicy garną się do nauki. Szczególnie popularne kursy dla dorosłych

2025-01-24
Lubelskie

Nawet 50 tys. zł na edukacje ekologiczną. Rusza nabór wniosków

2024-07-29
Następna wiadomość

24.09.2025 Agrobiznes

Proponowane

Sezon na grzyby w pełni. Jak nie zgubić się w lesie?

2025-09-26

Pulmonolog: zanieczyszczenie powietrza w Polsce należy do najwyższych w Europie

2025-09-26

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie wśród najczęściej cytowanych

2025-09-25

Lubelskie samorządy z dofinansowaniem na zbiorniki retencyjne [ZDJĘCIA]

2025-09-25
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.