25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności. Co jemy na co dzień? Warto pamiętać o lokalnych producentach i wytwórcach, kupować żywność w sprawdzonych miejscach i cieszyć się z tego, że jemy zdrowo.
W natłoku promocji różnej żywności ten trend musi się przebijać przez społeczną świadomość. A rośnie ona coraz bardziej dzięki bezpośrednim kontaktom klientów i producentów. Służą temu różnego rodzaju bazarki, których jest coraz więcej. Klasycznym przykładem jest Podkarpacki Bazarek, który w czasie pandemii został stworzony w Podkarpackim Oddziale Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Od jakiegoś czasu inicjatywa ta gości w Rzeszowie. Producentów i wytwórców także można spotkać w Rzeszowie w Parku Papieskim.
Dlaczego warto jeść to co lokalne? Bo wiemy, co jemy, możemy porozmawiać z wytwórcą, dopytać się o to, jak żywność została wyprodukowana. Wspieramy w ten sposób także lokalne miejsca pracy producentów żywności i regionalny sektor gospodarki żywnościowej.
Na ten temat w rozmawiają Ewa Niedziałek-Szeliga i Krzysztof Zieliński – historyk i regionalista, znawca jedzenia i tradycji kulinarnych.
ENS / DW / opr. MatA (źródło: Polskie Radio Rzeszów)
Fot. Polskie Radio Rzeszów (materiał nadesłany)














