Do superżywności zaliczamy produkty o niezwykle wysokiej wartości odżywczej. To m.in. warzywa, owoce czy nasiona. Te doskonałe produkty obfitują w antyoksydanty, witaminy, białka czy nienasycone kwasy tłuszczowe. To bogactwo cennych składników i niska kaloryczność. Wśród tak zacnego grona znalazły się m.in.:
– kiszona kapusta,
– siemię lniane,
– dynia.
Jak jeść siemię lniane?
Nasiona lnu zawierają olej, białko, a także śluzy działające osłonowo i przeciwzapalnie. To też bogate źródło błonnika.
– Nasiona lnu zalewamy wodą. Podczas tego procesu pęcznieją, uwalniają śluzy, które pokrywają siemię. Daje się je do posiłków. Po zjedzeniu odczuwamy poczucie sytości. Jednocześnie działając osłaniająco na błony śluzowe, które są podrażnione np. w chorobie wrzodowej, w nieżycie żołądka, jelit, w nadkwaśności, w zgadze, w zapaleniu gardła – wymienia prof. Radosław Kowalski z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – Ponadto zawierają inne składniki biologicznie aktywne takie jak kwasy flawonowe, flawonoidy. Działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie. Także ułatwiają usuwanie toksyn.
– W sklepach dostępny jest odtłuszczony len mielony. Możemy go dodawać do jogurtu, do soku, do koktajli, do twarogu, jajecznicy, zupy mlecznej czy nawet owsianki, a także do wypieku chleba, do ciast. Możemy zagęszczać nim zupy, sosy, a także stosować do panierowania potraw przygotowywanych w domu – wymienia ekspert. – Len prażony możemy traktować jako przekąska, dodatek do kanapek, sałatek czy ciasta. Olej lniany ma właściwości osłaniające, działa odżywczo, przeciwzapalnie, regenerująco na nabłonek, żółciopędnie, rozkurczowo. Zapobiega kamicy żółciowej, reguluje wypróżnienia, zapobiega miażdżycy, i wzmaga odporność organizmu na choroby – podkreśla.
Kiszona kapusta jest znakomitym źródłem witamin, mikro- i makroelementów, ale przede wszystkim to naturalny prebiotyk, który zawiera powstały w procesie fermentacji kwas mlekowy. Wiele potrzebnych dla zdrowia pierwiastków jak żelazo, potas, magnez, fosfor czy miedź zawiera także dynia.
Co przygotować z dyni?
– Dynia jest to warzywo niskokaloryczne. Zawiera około 27 kcal w 100 gr miąższu. Zaspokaja dość szybko apetyt – mówi prof. Radosław Kowalski. – Jest bogata w błonnik, zawiera betakaroten, który chroni przed wolnymi rodnikami. Pestki z dyni są źródłem cennego oleju, witaminy E, cynku, naturalnych antyoksydantów. I właśnie te składniki najczęściej goszczą w naszej diecie. Olej ten zawiera bogactwo witamin, minerałów i fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, a także zwalczają wolne rodniki. Jest on polecany mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego prostaty. Dynię podajemy w postaci zup, przecierów, dodatków do sałatek bądź jako składnik smacznych pierogów, ciast, racuchów, naleśników. Możemy ją wykorzystać do przyrządzania różnych ciekawych potraw.
Kiedy jeść kapustę kiszoną?
– Warta uwagi jest nasza polska kapusta kiszona – dodaje. – To naturalne źródło witaminy C oraz witamin z grupy B i E, także minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo, potas i przeciwutleniaczy z grupy karotenoidów, związków polifenolowych, także związków siarki organicznej i Izotiocyjanianów, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Kapusta kiszona jest bogata w aktywną florę bakteryjną przez co wpływa stymulująco na nasz system odpornościowy. Jest składnikiem wielu tradycyjnych polskich polskich potraw takich jak: bigosy, zapiekanki, kulebiaki, kapuśniaki. Nie powinniśmy o niej zapominać przygotowując surówki, a szczególnie w postaci nie poddanej termicznej obróbce, kiedy jest najbardziej wartościowa i wspomaga nas np. przy antybiotykoterapii.
Polska superżywności to też m.in. miód i produkty pszczele, żurawina, kasza jaglana, natka pietruszki czy czosnek.
MMaks / opr. MatA
Fot. pixabay.com