AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak
Pokaż więcej
AGRORADIO
Brak
Pokaż więcej

AGRORADIO > Na zdrowie > Karp bez ości? To możliwe!

Karp bez ości? To możliwe!

autor / źródło: Redakcja
2024-12-24
- Na zdrowie
Karp bez ości? To możliwe!
Share on FacebookShare on Twitter

Ryby są bogate w kwasy omega. Zawierają też lekkostrawne i wysokowartościowe białko orz witaminy: A, D i E. Ale Polacy jedzą ich wciąż za mało. Nasza niechęć to głównie obecność ości, z którymi trudno sobie poradzić. Jednak obecnie – dzięki specjalnym urządzeniom – można ryby przyrządzać w łatwy sposób z pominięciem tych elementów.

Płaty karpia bez ości

Spożywanie ryb ma bardzo dobry wpływ na nasze zęby, kości i stawy. Zalecane są też w profilaktyce wielu chorób. Ale głównie pojawiają się one na wigilijnych stołach i w okresie postu. Warto to zmienić i dla zdrowia spożywać przez cały rok. Pospolite karpie można przyrządzać na różne sposoby. Coraz bardziej popularne są nacinane płaty.

– Jeżeli chodzi o fileta z karpia, który jest nacinany – to zmierzamy w tej strukturze do tego, by ości były nacięte – mówi Sławomir Obel, szef kuchni Restauracji „Zajazdu Rybackiego”. – Do urządzenia wrzucamy fileta z karpia (oczywiście bez ości żebrowych), który przechodzi przez bardzo ostre noże o średnicy talerzyka, które umiejscowione są obok siebie co 3 milimetry. Tak też nacięty jest od strony mięsa każdy filet, a więc uzyskujemy tzw. fileta nacinanego, który nie ma ości. Tam są tylko bardzo małe ostki, które są porozcinane, a podczas smażenia najczęściej się wytapiają w 100 procentach. To urządzenie, które można przykręcić do blatu. Jest ono zmechanizowane na silniku lub działa na korbkę. Karpia patroszymy zdejmując filet, czyli płat, by nie było ości żebrowych. I takie mięso ze skórą przepuszczamy przez tą maszynkę, która nacina co 3 mm. Uzyskujemy gotowy produkt.

Karp na ciepło

– Naszą legendarną potrawą z karpia, która ma już swoją tradycję jest karp w śmietanie. To filet z karpia nacinanego, którego wystarczy przyprawić solą i pieprzem, opanierować w mące i usmażyć na wolnym ogniu. Następnie tego karpia udusić w sosie śmietanowym na basie kwaśniej śmietany z dodatkiem cebulki (najlepiej szalotki), odrobimy soli i pieprzu oraz ewentualnie listka laurowego – radzi szef kuchni.

Karp na zimno

– Jeżeli chodzi o karpia to bardzo bobrze sprawdza się on na zimno. To np. filet z karpia faszerowany masą z karpia z dodatkiem różnych elementów. Moje ulubione w tym roku to borowiki (świeże oraz suszone) i blanszowany szpinak. To jest zawinięte w taką roladę, która po ugotowaniu zastygnie i jest pokrojona w plasterki. Jest ona zalana galaretką z wywaru również z karpia. To sztandarowe danie na święta – podkreśla.

Wyjątkowe pomysły na potrawy z karpia

Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych. Można z niego zrobić też np. farsz do pierogów, wytrawne faworki czy delikatną zupę. – Co trzeba zrobić? Musimy mieć świeżą rybę, z której zdejmujemy fileta, nacinając go. Na bazie z korpusu gotujemy wywar, po czym odławiamy go po około godzinie. Dodajemy do tego wszystkie warzywa, które lubimy i trafiają zazwyczaj do klasycznego bulionu. Mamy już czysty i klarowny bulion z karpia, do którego możemy dodać fileta pokrojonego w paski lub kostkę. Ja uwielbiam kostkę, która jest podsmażona i lepiej się trzyma. Taki bulion idealnie pasuje z kluseczkami lanymi, które bardzo często stosuję w restauracji – zaznacza Obel. – Do takiej zupy można użyć różnych dodatków. Jednym z nich jest śmietanka, która zabiela całą strukturę oraz mnóstwo świeżych ziół – takich prosto z ogródka: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki i lubczyk. To eksplozja smaku i aromatu.

Faworki z karpia bez ości

– Od wielu lat robię z fileta z karpia nacinanego faworki – bez cukru oczywiście. Robi się je w identyczny sposób. Kroi się pasek, nacina w środek i przekłada. Wskazane byłoby smażyć to na bardzo mocnym tłuszczu, najlepiej głębokim. Jeżeli chodzi o przyprawy mamy szerokie pole manewru. Ja osobiście uwielbiam smak pikantny. Takie faworki genialnie komponują się z różnymi sosami: słodkimi, ostrymi, kwaśnymi. Moim ulubionym jest sos czosnkowy, który jest takim naturalnym elementem pasującym zawsze do karpia – podsumowuje Sławomir Obel.

Spożywanie ryb ma znaczenie w każdym wieku, ale ich udział w diecie jest szczególnie ważny w przypadku dzieci. Kwasy omega zawarte w mięsie służą prawidłowemu rozwojowi m.in. układu nerwowego.

MMaks / opr. MatA

Fot. archiwum

Czytaj także

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
Lubelskie

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

2025-06-05
Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty
Lubelskie

Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

2025-06-05
Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?
Podlaskie

Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

2025-06-05
04.06.2025 Agrobiznes – o inwestycjach w dobrostan bydła i świń
Posłuchaj

04.06.2025 Agrobiznes – o inwestycjach w dobrostan bydła i świń

2025-06-05
Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu
Lubelskie

Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

2025-06-04
03.06.2025 Agrobiznes – o naborze wniosków o środki unijne
Posłuchaj

03.06.2025 Agrobiznes – o naborze wniosków o środki unijne

2025-06-03
Następny
Ks. Paweł Zdybel: Opłatek ma w sobie wiele znaczeń

Ks. Paweł Zdybel: Opłatek ma w sobie wiele znaczeń

Proponowane

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

2025-06-05
Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

2025-06-05
Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

2025-06-05
Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

2025-06-04
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji
Brak
Pokaż więcej
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.