Warzywa i owoce to naturalne źródło niemal wszystkich składników pokarmowych niezbędnych dla naszego organizmu dlatego powinniśmy je spożywać. M.in. pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, wspomagają serce i układ nerwowy, a także wzmacniają naszą odporność. Warto po nie sięgać, podobnie jak po mleczne napoje fermentowane.
Sprawnie działający układ odpornościowy chroni człowieka przed wirusami i bakteriami. Dlatego należy go wzmacniać i dobrze się odżywiać. Pomocne tu będą owoce i warzywa, które dzięki zawartości wielu cennych składników mają wszechstronnie korzystne działanie.
– Okres jesienno-zimowy sprzyja temu, że występują różnego rodzaju przeziębienia, infekcje. Czy my dietą możemy w jakikolwiek wpłynąć na to, żeby się przed tym uchronić? A jeżeli już się zdarzy to w jaki sposób z niego szybko wyjść? Warto zwrócić uwagę na wiele aspektów żywieniowych, które zależą rzeczywiście od naszych wyborów – mówi dr inż. Justyna Libera z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – Jeżeli w mojej diecie będą produkty bardzo różnorodne, jeśli pojawią się tam różne kategorie produktów z każdego pietra piramidy żywieniowej to jest duża szansa, że dostarczę do mojego organizmu wszystkich niezbędnych składników i dzięki temu moja odporność się naturalnie poprawi.
Kolorowa dieta
– Warto wybierać różnokolorowe warzywa i owoce, bo są źródłem substancji przeciwutleniających i witamin, które też podnoszą odporność – przekonuje. – Uważam, że najważniejszą grupą są te fioletowe, czyli:
– borówka,
– czarna porzeczka,
– śliwki,
– jagody,
– ciemna kapusta,
ponieważ ten barwnik, który jest obecny w tym kolorze bardzo skutecznie wpływa na naszą odporność. Poza tym warto zwrócić uwagę na te wszystkie warzywa, które są koloru białego, czyli:
– czosnek,
– cebula,
– por,
– rzodkiew.
Również one zawierają w sobie substancje, które silnie działają przeciwbakteryjnie. Wszyscy dobrze znamy właściwości czosnku. I tu chciałabym zwrócić uwagę, że jest on wspaniałym remedium na przeziębienie – jeżeli już się pojawi. Natomiast ważne jest jego odpowiednie przygotowanie. Czosnek tę swoją aktywną substancję, czyli allicynę pozyskuje dopiero wówczas, kiedy zostanie rozgnieciony albo zniszczony. Więc przed konsumpcją należałoby do dobrze rozdrobnić, ewentualnie zmiksować albo dobrze pogryźć. Czosnek możemy dodawać do napojów ciepłych albo do mleka. Możemy też zjeść go jako dodatek do potraw – zaleca ekspert.
– Grupą warzyw, które również mają silny potencjał przeciwzapalny i pomagają nam zwalczyć przeziębienie są te bogate w beta-karoten, czyli wszelkiego rodzaju pomarańczowe warzywa i owoce np.:
– marchewka,
– pomidor,
– papryka,
– brzoskwinie,
– mandarynki.
Warto też zwrócić uwagę na te zielone warzywa – takie jak jarmuż czy szpinak, które również będą dobrym źródłom składników odżywczych – dodaje.
Dlaczego warto pić napoje fermentowane?
Dobroczynny wpływ na organizm człowieka mają także mleczne napoje fermentowane, zawierające m.in. pożyteczne bakterie. – Oprócz warzyw i owoców rekomendowałabym włączyć do diety produkty fermentowane mleczne, czyli:
– jogurty,
– kefiry,
– maślanki – wymienia dr Libera. Z racji na ich skład i obecność baterii kwasu mlekowego, które również stymulują nasz układ odpornościowy. Warto wybierać te, które na etykiecie zaznaczone wyraźnie, że są w nich obecne bakterie probiotyczne. To bardzo szczególna grupa bakterii kwasu mlekowego, które mają udowodniony korzystny wpływ na orężnym człowieka. Nie każdy produkt fermentowany będzie zawierał w swoim składzie probiotyki i o tym trzeba pamiętać. Probiotyczność ściśle skorelowana jest ze szczepem bakterii. Więc jeżeli na produkcie będziemy mieć wskazane, że jest to np. Lactobacillus acidophilus (LA-5) to jest to wyraźne wskazanie, że jest bateria probiotyczna i ona będzie na pewno wykazywała bardzo korzystne działanie i pomoże nam zwalczyć to przeziębienie – wyjaśnia.
Witamina D – suplementować czy nie?
– Oprócz tego warto jeszcze postawić jeszcze na suplementację witaminą D. Wiadomo, że w okresie jesienno-zimowym mamy niedobór tej witaminy. W związku z tym warto byłoby włączyć ją do naszej diety, bo są badania naukowe, które potwierdzają, że niewystarczające stężenie tej witaminy w naszej krwi spowalnia zdrowienie i opóźnia ten powrót do pełnej sprawności. Tutaj zasadne było sprawdzenie stężenia jej we krwi i potem dobrania odpowiedniej dawki. Jeżeli będziemy chcieli się suplementować witaminą D to warto wybierać lek, a nie suplement – radzi dr inż. Justyna Libera.
Znakomitym sposobem na dostarczenie dużych ilości witamin i składników mineralnych są też soki. To naturalne produkty wytwarzane ze zdrowych i dojrzałych owoców oraz warzyw i pod względem odżywczym do nich podobne. Zalecana dzienna porcja soku to jedna szklanka.
MMaks / opr. MatA
Fot. pexels.com