AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Lubelskie > Sękacze na świątecznym stole – tradycja Południowego Podlasia

Sękacze na świątecznym stole – tradycja Południowego Podlasia

przez Redakcja
2025-04-22
w Lubelskie
Share on FacebookShare on Twitter

Na Południowym Podlasiu na świątecznych stołach nie może zabraknąć sękaczy. To charakterystyczne ciasto z okazałymi sękami. Nie ma wyszukanych składników, jednak ma wyjątkowy smak i może być ozdobą wielkanocnych stołów.

Urszula Nowicka z Perkowic sękacze wypieka tradycyjną metodą i do ich przygotowania używa 30 jaj. – Dobry sękacz musi przede wszystkim być ładny, żeby były długie sęki, żeby był miękki, pulchny, nie suchy, tylko wilgotny, i pachnący cytryną i prawdziwą wanilią. Nie używam żadnych aromatów, tylko na prawdziwej wanilii. Wrzucam startą na tarce skórkę z cytryny. Zazwyczaj robię na jajkach wiejskich i przede wszystkim na maśle – wtedy jest bardziej kruchy.

Sękacze wypiekane tradycyjną metodą piecze się nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego walca. Na terenie powiatu bialskiego sękacze wypieka się głównie w gminie Łomazy, Międzyrzec Podlaski, Kodeń, Konstantynów a także Rossosz.

MaT/ opr. DySzcz

Fot. Aurelijus at the English-language Wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Tagi: podlasiesękaczwielkanoc

Czytaj także

Lubelskie

Kulinarne zwyczaje podlaskich świąt

2025-04-22
Lubelskie

Śmigus-dyngus – o zwyczaju polewania się wodą

2025-04-22
Lubelskie

Z wielkanocną kolędą w lany poniedziałek. Wyjątkowy zwyczaj kultywowano na Lubelszczyźnie

2025-04-22
Lubelskie

Wyjątkowe życzenia dla gospodarza. Jak dawniej malowano pisanki?

2025-04-22
Lubelskie

Jak za dawnych lat święcono pokarmy w Wielką Sobotę?

2025-04-22
Lubelskie

„To tradycja jeszcze przedchrześcijańska”. Pisanki na świątecznym stole

2025-04-18
Następna wiadomość

Dzień odpoczynku i kontemplacji. Wielkanoc na dawnej polskiej wsi

Proponowane

26.08.2025 Agrobiznes – o wypadkach w rolnictwie

2025-08-26

Niecodzienna interwencja. Strażacy uratowali konia uwięzionego w studni [ZDJĘCIA]

2025-08-26

Zakaz wstępu do lasów w dwóch miejscach w Podlaskiem

2025-08-25

Podsumowanie Pride of Poland. Sukcesy i rekordy

2025-08-25
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.