AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak
Pokaż więcej
AGRORADIO
Brak
Pokaż więcej

AGRORADIO > Lubelskie > Sękacze na świątecznym stole – tradycja Południowego Podlasia

Sękacze na świątecznym stole – tradycja Południowego Podlasia

autor / źródło: Redakcja
2025-04-22
- Lubelskie
Sękacze na świątecznym stole – tradycja Południowego Podlasia
Share on FacebookShare on Twitter

Na Południowym Podlasiu na świątecznych stołach nie może zabraknąć sękaczy. To charakterystyczne ciasto z okazałymi sękami. Nie ma wyszukanych składników, jednak ma wyjątkowy smak i może być ozdobą wielkanocnych stołów.

Urszula Nowicka z Perkowic sękacze wypieka tradycyjną metodą i do ich przygotowania używa 30 jaj. – Dobry sękacz musi przede wszystkim być ładny, żeby były długie sęki, żeby był miękki, pulchny, nie suchy, tylko wilgotny, i pachnący cytryną i prawdziwą wanilią. Nie używam żadnych aromatów, tylko na prawdziwej wanilii. Wrzucam startą na tarce skórkę z cytryny. Zazwyczaj robię na jajkach wiejskich i przede wszystkim na maśle – wtedy jest bardziej kruchy.

Sękacze wypiekane tradycyjną metodą piecze się nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego walca. Na terenie powiatu bialskiego sękacze wypieka się głównie w gminie Łomazy, Międzyrzec Podlaski, Kodeń, Konstantynów a także Rossosz.

MaT/ opr. DySzcz

Fot. Aurelijus at the English-language Wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Tagi: podlasiesękaczwielkanoc

Czytaj także

Kulinarne zwyczaje podlaskich świąt
Lubelskie

Kulinarne zwyczaje podlaskich świąt

2025-04-22
Śmigus-dyngus – o zwyczaju polewania się wodą
Lubelskie

Śmigus-dyngus – o zwyczaju polewania się wodą

2025-04-22
Z wielkanocną kolędą w lany poniedziałek. Wyjątkowy zwyczaj kultywowano na Lubelszczyźnie
Lubelskie

Z wielkanocną kolędą w lany poniedziałek. Wyjątkowy zwyczaj kultywowano na Lubelszczyźnie

2025-04-22
Wyjątkowe życzenia dla gospodarza. Jak dawniej malowano pisanki?
Lubelskie

Wyjątkowe życzenia dla gospodarza. Jak dawniej malowano pisanki?

2025-04-22
Jak za dawnych lat święcono pokarmy w Wielką Sobotę?
Lubelskie

Jak za dawnych lat święcono pokarmy w Wielką Sobotę?

2025-04-22
„To tradycja jeszcze przedchrześcijańska”. Pisanki na świątecznym stole
Lubelskie

„To tradycja jeszcze przedchrześcijańska”. Pisanki na świątecznym stole

2025-04-18
Następny
Dzień odpoczynku i kontemplacji. Wielkanoc na dawnej polskiej wsi

Dzień odpoczynku i kontemplacji. Wielkanoc na dawnej polskiej wsi

Proponowane

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

2025-06-05
Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

2025-06-05
Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

2025-06-05
Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

2025-06-04
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji
Brak
Pokaż więcej
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.