Dziś (29.09) obchodzimy Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, rocznie na świecie marnuje się około 1/3 wszystkich wyprodukowanych produktów spożywczych. Wyrzucana żywność odpowiada za 8 procent globalnej emisji CO2.
CZYTAJ: Czy masz ciepły kaloryfer? LPEC rozpoczął sezon grzewczy
– Nawet proste zasady mogą nam pomóc zmniejszyć straty – mówi prezes Banku Żywności w Lublinie, Marzena Pieńkosz-Sapiecha. – Zastanawiać się nad tym, co jemy, jak dobierać sobie menu. Zastanawiać się nad tym, jak to przechowywać, żeby nie kupować nadmiarowo no i trzymać się zasady, jakiej trzymamy się w magazynie banku żywności: pierwsze przyszło – pierwsze wyszło. Zjadamy najpierw to, co najwcześniej kupiliśmy. Nie wszystko nadaje się do śmieci. My mamy jakiś odruch na wyrzucanie. Obserwuję to w społeczeństwie, jest jakiś taki zwyczaj, odreagowanie dawnych niedoborów, że stać nas na wyrzucanie.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi aby ograniczyć marnowanie żywności rekomenduje wprowadzić zasadę „4P”. To Planowanie zakupów, Przetwarzanie żywności w celu wydłużenia jej trwałości, Przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach oraz Podzielnie się zbędną żywnością.
Nadmiar jedzenia można przynosić do społecznych lodówek. Dobrze zabezpieczone i podpisane produkty należy zostawić w lokalnych Jadłodzielniach. W województwie lubelskim takie lodówki są w Lublinie, Puławach oraz Zamościu.
InYa / opr. LisA
Fot. pixabay.com