AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Polska > Stać nas na wyrzucanie? Dzień walki z marnowaniem żywności

Stać nas na wyrzucanie? Dzień walki z marnowaniem żywności

przez Redakcja
2025-09-30
w Polska
Share on FacebookShare on Twitter

Dziś (29.09) obchodzimy Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, rocznie na świecie marnuje się około 1/3 wszystkich wyprodukowanych produktów spożywczych. Wyrzucana żywność odpowiada za 8 procent globalnej emisji CO2. 

CZYTAJ: Czy masz ciepły kaloryfer? LPEC rozpoczął sezon grzewczy

– Nawet proste zasady mogą nam pomóc zmniejszyć straty – mówi prezes Banku Żywności w Lublinie, Marzena Pieńkosz-Sapiecha. – Zastanawiać się nad tym, co jemy, jak dobierać sobie menu. Zastanawiać się nad tym, jak to przechowywać, żeby nie kupować nadmiarowo no i trzymać się zasady, jakiej trzymamy się w magazynie banku żywności: pierwsze przyszło – pierwsze wyszło. Zjadamy najpierw to, co najwcześniej kupiliśmy. Nie wszystko nadaje się do śmieci. My mamy jakiś odruch na wyrzucanie. Obserwuję to w społeczeństwie, jest jakiś taki zwyczaj, odreagowanie dawnych niedoborów, że stać nas na wyrzucanie. 

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi aby ograniczyć marnowanie żywności rekomenduje wprowadzić zasadę „4P”. To Planowanie zakupów, Przetwarzanie żywności w celu wydłużenia jej trwałości, Przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach oraz Podzielnie się zbędną żywnością. 

Nadmiar jedzenia można przynosić do społecznych lodówek. Dobrze zabezpieczone i podpisane produkty należy zostawić w lokalnych Jadłodzielniach. W województwie lubelskim takie lodówki są w Lublinie, Puławach oraz Zamościu. 

InYa / opr. LisA

Fot. pixabay.com

Tagi: lublinmarnowanieżywność

Czytaj także

Lubelskie

Karolina Pyda z Jastkowa w nowym sezonie programu „Rolniczki”

2025-10-08
Lubelskie

Lubelskie firmy z szansą na prestiżowe wyróżnienie. Marka Lubelskie po raz 20.

2025-10-08
Lubelskie

Akcja szczepienia lisów. Uwaga na przynęty!

2025-10-06
Lubelskie

Dzień Zwierząt w Lublinie. Schronisko zaprosiło na dzień otwarty [ZDJĘCIA]

2025-10-06
Lubelskie

Zanieczyszczone runem leśnym jagody nie wjechały do Polski

2025-10-06
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lubelskie

Nie kupuj – adoptuj! Dzień otwarty w lubelskim schronisku z okazji Światowego Dnia Zwierząt

2025-10-04
Następna wiadomość

Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego: Jako uczelnia mamy wiele osiągnięć

Proponowane

Straty spowodowane ptasią grypą. Będzie pomoc finansowa dla producentów

2025-10-08

Nowy mural „Dama z kłosem” na budynku szkoły w Umieszczu

2025-10-08

Nastrojowy wieczór nad Zalewem Zemborzyckim

2025-10-08

Lubelskie firmy z szansą na prestiżowe wyróżnienie. Marka Lubelskie po raz 20.

2025-10-08
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.