AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Podkarpackie > Poznaliśmy Laureatów Konkursu „Smaki Podkarpackich Miodów” [ZDJĘCIA]

Poznaliśmy Laureatów Konkursu „Smaki Podkarpackich Miodów” [ZDJĘCIA]

przez Redakcja
2025-10-11
w Podkarpackie
Share on FacebookShare on Twitter

Leśny, ze spadzi iglastej oraz wrzosowy – to trzy najlepsze miody na Podkarpaciu. Tak zdecydowało jury konkursu „Smaki Podkarpackich Miodów”, odbywającego się w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Podczas konkursu oceniono 14 miodów z podkarpackich pasiek. Komisja konkursowa zwracała uwagę na wygląd, smak i zapach miodów oraz atrakcyjność ich opakowania.

Najlepsze miody

Po przeanalizowaniu i ocenieniu miodów komisja przyznała:

– I miejsce Tomasz Majewski (miód leśny z Pogórza Dynowskiego),

– II miejsce Łukasz Bilanycz (miód ze spadzi iglastej),

– III miejsce Wojciech Batiuk (miód wrzosowy).

Konkurs, oprócz wybrania najlepszych miodów, miał na celu promocję spożycia i smaków miodu, a także zainteresowanie potencjalnych konsumentów podkarpackimi miodami.

Walory spożywcze miodu – naturalnego skarbu z ula

Miód to jeden z najstarszych naturalnych produktów spożywczych znanych ludzkości. Używany był już w starożytności nie tylko jako słodzik, ale również jako środek leczniczy. Dziś, mimo dostępności wielu sztucznych zamienników cukru, miód nadal cieszy się ogromną popularnością – nie bez powodu. Jego walory spożywcze, zdrowotne i smakowe sprawiają, że warto mieć go w swojej kuchni na stałe.

Naturalne źródło energii

Miód składa się głównie z cukrów prostych – glukozy i fruktozy – które są łatwo przyswajalne przez organizm. Dzięki temu stanowi doskonałe źródło szybkiej energii. To idealny wybór dla osób aktywnych fizycznie, sportowców oraz uczniów i studentów, którzy potrzebują szybkiego „doładowania” umysłu.

Bogactwo składników odżywczych

Choć miód to głównie węglowodany, zawiera także niewielkie ilości witamin i minerałów. W zależności od rodzaju miodu można w nim znaleźć m.in.:
– witaminy z grupy B (B1, B2, B6),
– witaminę C,
– potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i cynk,
– enzymy (np. inwertaza, amylaza, oksydaza glukozowa), które wspierają trawienie i działają przeciwbakteryjnie.

Właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne

Miód wykazuje działanie bakteriobójcze dzięki obecności nadtlenku wodoru, niskiego pH oraz enzymów. Niektóre rodzaje, jak miód manuka, posiadają wyjątkowo silne właściwości antybakteryjne. Regularne spożywanie miodu może wspomagać odporność organizmu i łagodzić stany zapalne, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Wspomaganie pracy układu pokarmowego

Miód działa łagodząco na błonę śluzową żołądka i jelit. Pomaga przy nadkwasocie, wrzodach oraz niestrawności. Może również wspierać rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, szczególnie jeśli spożywany jest na czczo z ciepłą wodą.

Wsparcie dla układu oddechowego

Od wieków miód był stosowany w leczeniu przeziębień i infekcji dróg oddechowych. Działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i nawilża gardło. Ciepłe mleko z miodem czy napar z imbirem i miodem to sprawdzone, domowe sposoby na złagodzenie objawów infekcji.

Naturalny zamiennik cukru

Miód to zdrowsza alternatywa dla białego cukru. Choć nadal jest kaloryczny, ma niższy indeks glikemiczny, a jego słodycz pozwala używać mniejszych ilości niż w przypadku cukru. Warto jednak pamiętać, że osoby chore na cukrzycę powinny spożywać go z umiarem i po konsultacji z lekarzem.

Jak najlepiej spożywać miód?

Aby zachować wszystkie cenne właściwości miodu, należy unikać jego podgrzewania powyżej 40°C. Wysoka temperatura niszczy enzymy i część składników odżywczych. Najlepiej dodawać miód do letniej herbaty, jogurtu, owsianki lub po prostu jeść go łyżeczką.

SzT / opr. MatA (źródło: Polskie Radio Rzeszów)

Fot. Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale


Czytaj także

Podkarpackie

Kryzys w rolnictwie na Podkarpaciu: plony wysokie, zyski zerowe. Rolnicy rezygnują ze zbiorów

2025-10-11
Lubelskie

Święto teatrów wsi polskiej w Tarnogrodzie

2025-10-11
Podlaskie

Wilki boją się… ludzi

2025-10-11
Galerie

Uniwersytet Przyrodniczy inauguruje rok akademicki 2025/2026

2025-10-11
Lubelskie

Szkoła miodem płynąca! Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli obchodzi jubileusz!

2025-10-11
Świat

Lubelscy działacze PSL przeciwni umowie z krajami Mercosur

2025-10-11

Proponowane

Poznaliśmy Laureatów Konkursu „Smaki Podkarpackich Miodów” [ZDJĘCIA]

2025-10-11

Kryzys w rolnictwie na Podkarpaciu: plony wysokie, zyski zerowe. Rolnicy rezygnują ze zbiorów

2025-10-11

Święto teatrów wsi polskiej w Tarnogrodzie

2025-10-11

Wilki boją się… ludzi

2025-10-11
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.