AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Podkarpackie > Festiwal Podkarpackich Smaków – podkarpackie jedzenie trzeba promować w Polsce [ZDJĘCIA]

Festiwal Podkarpackich Smaków – podkarpackie jedzenie trzeba promować w Polsce [ZDJĘCIA]

przez Redakcja
2025-10-31
w Podkarpackie
Share on FacebookShare on Twitter

Podkarpackie miody zrobiły największe wrażenie na komisji konkursowej oceniającej produkty spożywcze, które mogą trafić na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nie brakowało też wyróżniających się serów, wędlin i dań gotowych.

Produkt tradycyjny smakuje lepiej

Koła gospodyń wiejskich i osoby prywatne zgłaszające swoje wyroby do konkursu chcą pokazać w regionie i w całym kraju jakość dania czy produktu spożywczego.

Co więcej, wpis wspiera rozwój regionalnych marek oraz pomaga w promocji lokalnych tradycji i kultury kulinarnej. Konsumenci traktują produkty z listy produktów tradycyjnych [LPT] jako bardziej autentyczne, często lokalne, naturalne i wytwarzane według dawnych receptur. Produkty z LPT mogą łatwiej uzyskać wsparcie finansowe w ramach różnych programów unijnych i krajowych (np. PROW – Program Rozwoju Obszarów Wiejskich). Są też premiowane w konkursach i programach wspierających rozwój obszarów wiejskich.

10 kategorii produktów spożywczych

Producenci żywności tradycyjnej zgłosili do konkursu ponad 70 produktów. W konkursie jest 10 kategorii. – To sery i inne produkty mleczne, gotowe dania i potrawy z mięsa, produkty rybołówstwa, w tym ryby, nasiona, zboża, orzechy, warzywa, owoce przetworzone i nieprzetworzone, wyroby piekarnicze, oleje tłuszcze, miody, gotowe dania jarskie, napoje alkoholowe i bezalkoholowe i inne produkty – wymienia Dorota Jamrozy. Koła gospodyń wiejskich – jak co roku – wykazały się pomysłowością, a jednocześnie zadbały o tradycyjne receptury.

Podkarpackie jedzenie trzeba promować w Polsce

Podkarpackie produkty spożywcze są smaczne, zdrowe i powinny być dostępne w restauracjach w Polsce. – Sam zauważyłem tu produkty, które na pewno zabiorę do restauracji i będę je używał na co dzień. To przede wszystkim miody podkarpackie – wyjaśnia Szymon Gołofit, szef kuchni w Restauracji u Fukiera, której właścicielką jest Magda Gessler. Szymon Gołofit docenia też podkarpackie proziaki, które wykorzystuje na przykład z musem z wątróbki czy w burgerze zamienia bułki na proziaki.

Festiwal Podkarpackich Smaków to wydarzenie promujące dziedzictwo kulinarne regionu oraz bogactwo lokalnych tradycji. Jego głównym celem jest wspieranie i popularyzacja produktów wytwarzanych według dawnych receptur, z wykorzystaniem naturalnych składników oraz tradycyjnych metod. Festiwal służy także integracji społeczności lokalnych, umożliwia producentom prezentację swoich wyrobów szerokiemu gronu odbiorców i zachęca do odkrywania unikalnych smaków Podkarpacia. To również doskonała okazja do poznania kultury regionu poprzez kuchnię, muzykę i rękodzieło.

SZT / opr. MatA (źródło: Polskie Radio Rzeszów)

Fot. Szymon Taranda (PRRz) – materiał nadesłany



Tagi: polskie radio rzeszów

Czytaj także

Podkarpackie

„Karpaty na Widelcu” to prawdziwa podróż po smakach regionu

2025-11-07
Posłuchaj

„Karpaty na Widelcu” to prawdziwa podróż po smakach regionu

2025-11-07
Podkarpackie

Finał albertyńskiej akcji „Ziemiopłody”. Ponad 25 ton warzyw dla potrzebujących

2025-11-07
Podkarpackie

Europoseł Buczek: Rolnicy mają po kilkaset tysięcy złotych niewypłaconych należności

2025-11-07
Podkarpackie

Płody rolne w darze dla ubogich. Rusza kolejna akcja „Ziemiopłody”

2025-11-07
Podkarpackie

Uniwersytet Rzeszowski świętuje 50-lecie kształcenia rolniczego

2025-11-07
Następna wiadomość

Podlascy rolnicy walczą o finał krajowy. Trwa konkurs KRUS

Proponowane

Uwaga na żubry! Jesienią częściej wychodzą z Puszczy Białowieskiej

2025-11-08

Listopadowe żniwa na podlaskich polach

2025-11-08

Spółdzielnia mleczarska w Piątnicy inwestuje w rozwój i rozbudowuje zakład w Ostrołęce

2025-11-08

20 godzin walki z ogniem. Spłonęła suszarnia kukurydzy w powiecie wysokomazowieckim

2025-11-08
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.