Burak ćwikłowy to bardzo wartościowe warzywo i źródło wielu cennych składników, m.in. zawiera witaminy z grupy B, a także żelazo, potas i magnez oraz szereg ważnych barwników. Sok z surowego buraka korzystnie wpływa na układ krwionośny oraz zapobiega anemii. Mimo tych wielu zalet to warzywo jest wciąż niedoceniane, a można je przyrządzać na różne sposoby.
Burak ćwikłowy ma jadalny czerwony korzeń spichrzowy i czerwonawe liście. Oprócz witamin zawiera też białko, cukry i sole mineralne oraz błonnik, a zawarte w nim barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy. Dzięki swoim właściwościom także skutecznie obniża ciśnienie tętnicze i zapobiega chorobom serca. A sok z buraka wspomaga też wytwarzanie czerwonych krwinek.
Kolor na zdrowie
– Burak czerwony, który – jak sam kolor wskazuje – działa niesamowicie na nasz układ krwionośny. Wpływa tak naprawdę na cały nasz organizm, a w szczególności kiedy go zakisimy – mówi fitoterapeutka i zielarka Magdalena Nowacka. – To bardzo prosta metoda kiszenia. Pewnie każdy z nas kisił ogórki. I tak samo kisimy buraka czerwonego. Na 1 litr wody wrzucamy 1 łyżkę soli niejodowanej. Po ukiszeniu mamy gotowy produkt, który zapewni nam prawidłowe funkcjonowanie każdego układu: nerwowego, pokarmowego – wymienia.
– Będziemy mieli naturalne prebiotyki tam występujące oraz żelazo, które wspomaga transport tlenu we krwi. Jest tak też magnez na funkcjonowanie m.in. mięśni. Ważny jest też cynk, bez którego nie będziemy mieli odporności, a dzięki niemu prawidłowo funkcjonuje też nasz układ nerwowy. Mamy tam również fosfor – to jest budulec naszych kości i zębów, który bierze udział w procesie gojenia się wszystkich ran – przekonuje Nowacka.
Jesteśmy tym, co jemy
– Mamy też działanie przeciwwirusowe, nawet przeciwnowotworowe. Generalnie mówi się, że wszystkie surowe warzywa oraz np. kiszone mają działanie przeciwnowotworowe. Ze względu na to, że są to źródła potężnych antyoksydantów występujących naturalnie. Bo jesteśmy tym, co jemy. Jeżeli odżywiamy się prawidłowo to nasz organizm podziękuje nam w postaci zdrowia. Jeżeli wprowadzamy przetworzone rzeczy, nafaszerowane różnymi substancjami konserwującymi to nie możemy liczyć na dobrostan zdrowia. Teraz może tego nie widać, ale w niedalekiej przyszłości jakiś narząd nam się odezwie np. w postaci wątroby. Pełni ona u nas ponad 500 funkcji i przechodzi przez nią wszystko, co wkładamy do ust – tłumaczy zielarka.
CZYTAJ TAKŻE: Burak – cenne warzywo przez cały rok
Warto więc włączyć go do codziennej diety i spożywać w postaci świeżej lub przetworzonej. A co możemy zrobić z buraka?
– Zakwas z buraka czerwonego wykonuje się w bardzo szybki i tani sposób. Zachęcam do zrobienia, bo wychodzi z niego niesamowity barszcz czerwony – poleca. – Zakwas ten zawiera w sobie związki polifenolowe, które mają działanie:
– przeciwwirusowe,
– przeciwnowotworowe
– przeciwbakteryjne.
Witaminy są kluczowe
– Burak zawiera w sobie duże dawki witaminy C, witamin z grupy B – w tym kwas foliowy. Są one kluczem do naszego zdrowia. Reguluje cholesterol, z którym wiele osób aktualnie nie może sobie poradzić. Wspiera też mózg ze względu na zawartość azotanów oraz – oczywiście – układ naczyniowo-krwionośny. Już sam kolor podpowiada nam, że działa jak balsam na nasz układ krwiotwórczy. Jeżeli mamy problemy z hemoglobiną to burak pięknie nam podnosi jej poziom – oczywiście przy zachowaniu zasady, że mamy dokwaszony żołądek – dodaje fitoterapeutka.
– Buraka czerwonego możemy wykorzystać na różne sposoby – np. wycisnąć z niego na surowo sok przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej. Należy przy tym pamiętać, że taki sok spożywamy po obróbce termicznej, czyli umieszczamy go na 10 minut w lodówce. Możemy go wymieszać z sokiem marchewkowym czy jabłkowym – wedle gustu i swojego smaku. Ja osobiście preferuje buraka w postaci kiszonej bowiem sok z buraka kiszonego zawiera jeszcze więcej substancji PRO – prozdrowotnych, który stymulują nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania, również do pozbywania się toksyn – podsumowuje Magdalena Nowacka.
Warto jednak pamiętać, że buraki zawierają kwas szczawiowy, który ogranicza przyswajanie wapnia. Dlatego przy ich spożywaniu należy sięgać po dodatkowe źródło tego pierwiastka.
MMaks / opr. MatA
Fot. pexels.com













