Kruczmorka to niemal zapomniane dziś warzywo, które przed wiekami wielokrotnie ratowało ludzi przed głodem.
Zapomniane warzywo dawnych czasów
Z czasem kruczmorka została wyparta przez inne warzywa, jak choćby topinambur, pasternak, skorzonerę, salsefię, brukiew czy rapę – dziś nazywaną rzepą.
Jak ziemniak wyparł tradycyjne rośliny jadalne
Gdy trafił do nas ziemniak, wyparł te jadalne rośliny. Podobnie było w przypadku owoców, które także ustąpiły miejsca nowym gatunkom i smakom.
W „Kulinarnych pogaduchach” ma antenie Polskiego Radia Rzeszów rozmawiamy o tym z Krzysztofem Zielińskim. Jest ku temu okazja, bo w tych dniach obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw.
Z gościem rozmawia Ewa Niedziałek-Szeliga.
ENS / opr. MatA (źródło: Polskie Radio Rzeszów)
Fot. Autorstwa Nieznany – Vilmorin-Andrieux & Cie, 1904. Les plantes potagères. Description et culture des principaux légumes des climats tempérés. ed. 3. Paris, Vilmorin-Andrieux. fig., XX-804 p., Domena publiczna, Link













