Polacy coraz częściej podczas zakupów decydują się na wybór polskich produktów. Dostrzegają, że świadome decyzje konsumenckie wspierają nie tylko ich samych lecz także mają ogromne znaczenie dla rozwoju krajowej gospodarki i rolnictwa.
Działania podejmowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi odpowiadają na rosnące zainteresowanie konsumentów ułatwieniami w rozpoznawaniu produktów wytwarzanych w Polsce – z krajowych surowców.
Właśnie o tym, że dany artykuł spożywczy został wyprodukowany w Polsce z polskich surowców informuje znak PRODUKT POLSKI. Zachęcamy polskich producentów do jego stosowania – użycie znaku jest dobrowolne i nie wymaga rejestracji. Dla konsumentów to czytelna wskazówka, że wybierają żywność pochodzącą z Polski.
Warto zwracać uwagę na etykiety
Produkty z oznaczeniem PRODUKT POLSKI zawierają co najmniej 75% składników krajowego pochodzenia. W przypadku żywności przetworzonej dopuszcza się użycie do 25% składników z importu, ale tylko wtedy, gdy nie występują lub nie są wytwarzane w Polsce – jak np. przyprawy czy bakalie.
Szczegółowe informacje są dostępne na stronie internetowej MRiRW (fot.).
Źródło: MRiRW / RL / opr. MatA













