Są źródłem pełnowartościowego białka łatwo przyswajalnego przez nasz organizm, a także wielu witamin oraz minerałów. Jaja – bo o nich mowa – zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe istotne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania człowieka.
Dlaczego jajka są zdrowe?
Jajka towarzyszą nam od zawsze, bo stanowią bardzo istotny składnik naszej diety. Znajdują się w nich wszystkie niezbędne składniki do życia. Dlatego niegdyś uznawano je za bardzo odżywcze i zdrowe. W ubiegłym wieku straciły dobrą opinię ze względu na cholesterol. Jednak najnowsze badania pozwalają nam na jajka znowu spojrzeć przychylnie. A warto! Bo to bogactwo witamin A, E, D i K oraz B2 i B12, a także składników mineralnych jak fosfor, potas, wapń, żelazo czy magnez.
Co z tym cholesterolem?
– Jajko zawierają w głównym składzie wodę. Natomiast z takich składników, które szczególnie nas interesują to jest wysokiej wartości odżywczej białko. Ale tam mamy też szereg witamin oraz składników mineralnych, które generalnie są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. W jaku szczególnie możemy wskazać żelazo, które jest dosyć cenne i trudno znaleźć ten mikroskładnik w większości produktów – podkreśla prof. Paweł Glibowski z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Ile jajek dziennie można zjeść?
– Przez pewien czas jajka cieszyły się niedobrą sławą ze względu na wyższy poziom cholesterolu. Ale najnowsze badania i zalecenie żywieniowe zarówno polskie, jak i europejskie oraz amerykańskie wskazują, że obecnie ten cholesterol, który pochodzi z żywności nie jest problemem. W związku z tym jajka można spożywać bez większych ograniczeń, chyba że rozważamy osoby, które mają cukrzycę albo choroby układu krążenia. Wtedy ten limit jest zalecany. Jeśli jesteśmy zdrowi, to można jeść nawet codziennie po 2-3 jajka bez żadnych konsekwencji – wyjaśnia ekspert.
Kurze, kacze, a może gęsie – które jajka wybrać?
Jaja można spożywać smażone czy też gotowane. Najpopularniejsze jest jajo kurze, ale dużym zainteresowaniem – zwłaszcza alergików – cieszą się również jajka przepiórcze, a także od kur zielononóżek, które charakteryzuje mniejsza zawartość cholesterolu. Są też jaja kacze, gęsie czy strusie, ale wszystkie są bogatym źródłem składników bioaktywnych.
Wzorowe białko
– Różnice są symboliczne – mówi prof. Glibowski. – Generalnie uznaje się, że jajka – szczególnie białko jest jednym z najlepiej przyswajalnych białek w żywności. Przez wiele lat białko jaja kurzego było uznawane za wzorzec białkowy w żywieniu człowieka. W tej chwili to się troszeczkę zmieniło, ale to jest ciągle bardzo wartościowy składnik. Różnice są symboliczne – jakiekolwiek jajka wybierzemy one się świetnie trawią w układzie pokarmowym człowieka, a różnica wynosi około 1-2% między jakiem ugotowanym na miękko i na twardo.
– Ja często na spożywanie jaj patrzę z perspektywy statystycznej: ile realnie ktoś ich spożywa. To też nie jest tak, że jeżeli ktoś je jajka zielononóżki to osiągnie wspaniałe efekty żywieniowe i zdrowotne. Po prostu one są cenne w jednym obszarze. Troszeczkę się różnią od tych zwykłych jajek, które kupujemy – dodaje prof. Paweł Glibowski.
Warto pamiętać, że jaja zaliczane są do produktów zakwaszających organizm. Dlatego dobrze je spożywać z zasadotwórczymi warzywami np. pomidorem czy szczypiorkiem oraz natką pietruszki.
MMaks / opr. MatA
Fot. pixabay.com