AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak
Pokaż więcej
AGRORADIO
Brak
Pokaż więcej

AGRORADIO > Na zdrowie > Co się kryje w malinie?

Co się kryje w malinie?

autor / źródło: Redakcja
2024-11-22
- Na zdrowie
Co się kryje w malinie?
Share on FacebookShare on Twitter

Maliny należą do żywności prozdrowotnej. Od wieków są wykorzystywane w medycynie ludowej. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym choremu podaje się herbatę z sokiem malinowym czy malinową konfiturą. To bardzo cenne owoce, a możemy z nich korzystać przez cały rok.

Dlaczego warto jeść maliny przez cały rok?

W sezonie przeziębień i grypy często sięgamy po sok malinowy i inne przetwory z tych owoców, bo wspomagają nasz organizm w walce z infekcjami. A to za sprawą salicylanów, które zawierają. Niegdyś owoce maliny były dostępne sezonowo. Dziś możemy je kupić i spożywać o każdej porze roku.

Malinowa Lubelszczyzna

– Maliny są doskonale znane wszystkim konsumentom choćby z tego względu, że występują w okresie letnim, kiedy są łatwo dostępne – zwłaszcza u nas na Lubelszczyźnie, która jest typowym regionem malinowym. W różnych miejscach owoce malin można zawsze znaleźć i kupić – mówi dr Paweł Krawiec, producent owoców.

Długi sezon na maliny

– Poza tym w tej chwili owoce maliny możemy kupować i spożywać nie tak jak kiedyś tylko w lipcu. Dzięki temu, że nasi producenci używają coraz bardziej zaawansowanych (co nie znaczy, że szkodliwych dla wartości spożywczej, dietetycznej) technologii produkcji tych owoców, produkują maliny już przed tradycyjnym terminem zbioru – np. wyprzedzając 2-3 tygodnie lipiec, czyli już drugiego-trzeciego tygodnia czerwca. Owoce te produkowane są pod osłonami. Później zbieramy owoce standardowo dojrzewające w gruncie, czyli w lipcu. I mamy kolejną grupę odmian, których owoce dojrzewają od początku sierpnia do pierwszych mrozów – dodaje.

Świeże czy mrożone?

– Wszystkie te owoce, które są w tym czasie na rynku, to owoce naturalnie produkowane w gruncie – oczywiście z wykorzystaniem różnych cech odmianowych, różnych technik nawożenia i zabezpieczenia przed chorobami grzybowymi. Wszystkie mają porównywalną wartość spożywczą, tzn. zawierają podobne składniki mineralne, jak też witaminy i maja podobne działanie na organizm człowieka. Maliny mrożone jak najbardziej mają podobną przydatność jak świeże maliny. Aby je rozmrozić, najlepiej zostawić w pomieszczeniu. Ich przydatność do wszystkiego jest taka sama jak malin świeżych, a więc do deserów, do ciasta, do koktajli – wymienia dr Krawiec.

Owoce maliny zwierają wiele witamin i minerałów – m.in. magnez, wapń czy żelazo. Posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i napotne. Dlatego pomagają w walce z przeziębieniami. Właściwości prozdrowotne wykazują także przetwory z malin, a swój kolor owoce zawdzięczają barwnikom, które wzmacniają naturalna ochronę naszego organizmu.

Maliny – jakie mają witaminy?

– W owocach znajduje się dużo witamin: C, E, B, A, PP. Mają też wysoką zawartość cukru (czyli fruktoza, galaktoza, sacharoza). Trzeba pamiętać też o tym, że maliny mają duży potencjał antyoksydacyjny, wynikający z tego, że zawierają dużo antocyjanów i kwas elagowy, który ma silne działanie oczyszczające organizm – podkreśla ekspert.

Domowe sposoby na przeziębienie

– Oprócz tego, myślę, że każdy doskonale pamięta o tym, że jeśli nas nęka jakieś przeziębienie, grypa czy stany przedgrypowe, to bardzo często serwowano w domu sok z malin, które ma działanie rozgrzewające. Wynika to z tego, że owoce malin zawierają salicylany, czyli właściwie to samo, co znajduje się w aspirynie. Medycyna ludowa zawsze wykorzystywała maliny do celów typowo „antyprzeziębieniowych” – podkreśla dr Krawiec.

Wszechstronne działanie malin

– Maliny mają doskonałe działanie na kondycję cery oraz odkwaszające, co wynika z dużej zawartości minerałów (np. wapń, fosfor). O barwie malin decydują antocyjany, czyli barwnik, który powoduje, że owoce są koloru czerwonego. Antocyjany są modnym tematem wielu badań naukowych, które udowadniają, że są to substancje działające przeciwutleniająco, tzn. usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników, które mają działanie kancerogenne, czyli mogą być przyczyną powstawania chorób nowotworowych. Maliny więc mogą byc takim owoce, który działa na organizm bardzo wszechstronnie – podsumowuje dr Paweł Krawiec.

Maliny stanowią znakomite uzupełnienie diety, bo to produkt wspomagający przemianę materii. W swoim składzie posiadają duże ilości błonnika, który przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Jednak warto pamiętać, że maliny i ich przetwory nie są polecane przy niektórych schorzeniach. Mogą też uczulać.

MMaks / opr. MatA

Fot. pixabay.com

Czytaj także

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
Lubelskie

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

2025-06-05
Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty
Lubelskie

Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

2025-06-05
Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?
Podlaskie

Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

2025-06-05
04.06.2025 Agrobiznes – o inwestycjach w dobrostan bydła i świń
Posłuchaj

04.06.2025 Agrobiznes – o inwestycjach w dobrostan bydła i świń

2025-06-05
Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu
Lubelskie

Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

2025-06-04
03.06.2025 Agrobiznes – o naborze wniosków o środki unijne
Posłuchaj

03.06.2025 Agrobiznes – o naborze wniosków o środki unijne

2025-06-03
Następny
22.10.2024 Agrobiznes – o charakterystyce rasy bydła białogrzbietego

22.10.2024 Agrobiznes - o charakterystyce rasy bydła białogrzbietego

Proponowane

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

2025-06-05
Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

2025-06-05
Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

2025-06-05
Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

2025-06-04
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji
Brak
Pokaż więcej
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.