AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Na zdrowie > „Bezgłowa kapusta” wraca na talerze. Jarmuż jest super!

„Bezgłowa kapusta” wraca na talerze. Jarmuż jest super!

przez Redakcja
2024-11-22
w Na zdrowie
„Bezgłowa kapusta” wraca na talerze. Jarmuż jest super!
Share on FacebookShare on Twitter

Jarmuż to warzywo liściowe bogate białko, błonnik, witaminę C i K, a także sole mineralne zwłaszcza wapnia oraz potasu. Podobnie jak brokuły czy inne warzywa kapustne zawiera sulforafan – silny przeciwutleniacz o właściwościach antynowotworowych.

Aby nie stracił swoich cennych właściwości, najlepiej gotować go na parze przez kilka minut. Może wzbogacać smak sałatek i dań warzywnych z ryżem, kaszą lub makaronem. To także znakomita i zdrowa przekąska.

„Bezgłowa kapusta”

Jarmuż to warzywo niskokaloryczne, niezawierające tłuszczu. Dostarcza organizmowi witamin i składników odżywczych jak wapń, żelazo, potas czy magnez.

– Jarmuż to warzywo typowe dla sezonu zimowego. jest zbierany późną jesienią. Te zbiory mogą trwać nawet całą zimę. Liście spożywamy po pierwszych przymrozkach dlatego, że tracą wtedy gorzki smak – wyjaśnia dr inż. Monika Michalak-Majewska z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

– To roślina dwuletnia, należąca do rodziny kapustowatych. Dlatego też jest nazywana „bezgłową kapustą”. W środowiskach naturalnych nie występuje. Przeważnie uprawiana jest w Europie Zachodniej. W Polsce są również coraz większe uprawy tego warzywa. Zaletą jest to, że jest ona odporna na działanie szkodników i chorób typowych dla warzyw kapustnych. Odmiany jarmużu różnią się i smakiem, i wyrazistością barwy, pikantnością i tą goryczką typową dla liści jarmużu – wymienia ekspert.

Jarmużowy renesans

– Podobnie jak pasternak czy skorzonera, jarmuż obecnie przeżywa renesans z tego powodu, że poszukujemy tzw. zdrowego żywienia, nowych smaków w tym monotonnym jadłospisie. W Europie na naszych talerzach gościł w średniowieczu. Chociaż początkowo był uznawany za roślinę wybitnie ozdobną. Później przekonano, że warto ją włączyć też do diety – mówi dr inż. Michalak-Majewska.

Zdrowie ukryte w liściach

– Częścią jadalną są długie, ciemnozielone liście o charakterystycznej kędzierzawej strukturze. I one kryją cały potencjał prozdrowotny tego warzywa. Podobnie jak brokuły i inne kapustne, w jarmużu spotykamy sulforafan, czyli związek o potwierdzonych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Poza tym jest bogatym źródłem witamin: K, E, C oraz karetonoidy: betakaroten, luteina czy zeaksantyna. Wszystkie te substancje odpowiedzialne są za właściwości przeciwutleniające, które odpowiadają za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych, które dzieją się w naszym organizmie. Zwalczają wolne rodniki, które powstają podczas przygotowywania żywności, jak również w czasie procesów metabolicznych w naszym organizmie – tłumaczy dr inż. Monika Michalak-Majewska.

Jarmuż w wielu odsłonach

Jaki wpływ na nasz orgazm ma jarmuż? – Potwierdzone wyniki mówią, że karetonoidy zmniejszają występowanie nowotworów np. jamy ustnej, krtani, przełyku. Natomiast witamina K będzie działała regulująco na krzepnięcie krwi. Uczestniczy też w hamowaniu rozwoju miażdżycy, wzmacnia działanie przeciwnowotworowe. Z korzystnych żywieniowo substancji, które mamy w jarmużu można wymienić minerały, takie jak wapń i żelazo – polecane osobom, w których diecie brakuje produktów pochodzenia zwierzęcego. Wapń jest też istotnym elementem w diecie w prewencji i leczeniu osteoporozy – dodaje.

Zdrowa przekąska zamiast chipsów

– To korzystne działanie jarmużu odczujemy jeżeli będziemy go podawać obróbce termicznej nie dłużej niż 3, 4, 5 minut. Może być spożywany na surowo, może być składnikiem koktajli (tzw. smoothie). Możemy dodać tam jeszcze szpinak, seler, jabłko czy gruszkę, żeby złagodzić ten pikantny smak  – radzi  dr inż. Michalak-Majewska. – Możemy go też smażyć, blanszować, podawać tak samo jak szpinak. Propozycje są też takie, że można z niego przygotować chipsy – będzie to produkt, który mógłby zastąpić tzw. niezdrowe przekąski. Podobnie jak rabarbar, szcza czy burak ćwikłowy i w tym warzywie występuje kwas szczawiowy. Tworzy on nierozpuszczalne złogi, czyli kamienie szczawiowo-wapniowe i zmniejsza przez to wchłanianie wapnia. Więc takie potrawy należałoby uzupełnić produktem białkowym zawierającym wapń.

Jarmuż zaliczany jest do polskich supeżywności, czyli produktów, które wzmacniają system immunologiczni i działają prewencyjnie obniżając ryzyko powstawania wielu chorób cywilizacyjnych. Do tej samej grupy należą też m.in. dynia, siemię lniane czy kiszona kapusta. 

MMaks / opr. MatA

Fot. pexels.com

Czytaj także

Zarząd Lubelskiej Izby Rolniczej nie zgadza się z KE! Chodzi o połączenie budżetów
Lubelskie

Zarząd Lubelskiej Izby Rolniczej nie zgadza się z KE! Chodzi o połączenie budżetów

2025-07-23
Sztuczna inteligencja w oborze. W Rutkach krowy same się wydoją [ZDJĘCIA]
Podlaskie

Sztuczna inteligencja w oborze. W Rutkach krowy same się wydoją [ZDJĘCIA]

2025-07-23
Inwestycje w gminie Chodel. Wójt: Mamy okres intensywnej pracy
Lubelskie

Inwestycje w gminie Chodel. Wójt: Mamy okres intensywnej pracy

2025-07-23
23.07.2025 Agrobiznes – o premiach dla młodych rolników
Posłuchaj

23.07.2025 Agrobiznes – o premiach dla młodych rolników

2025-07-23
Nowy mieszkaniec w Ogrodzie Saskim. Powiększyła się rodzina lubelskich pawi [ZDJĘCIA]
Lubelskie

Nowy mieszkaniec w Ogrodzie Saskim. Powiększyła się rodzina lubelskich pawi [ZDJĘCIA]

2025-07-22
Zamojskie ZOO powiększyło się o żyrafiego malucha! [ZDJĘCIA]
Lubelskie

Zamojskie ZOO powiększyło się o żyrafiego malucha! [ZDJĘCIA]

2025-07-22
Następna wiadomość
25.10.2024 Agrobiznes – o zaliczkach na poczet dopłat bezpośrednich i obszarowych

25.10.2024 Agrobiznes - o zaliczkach na poczet dopłat bezpośrednich i obszarowych

Proponowane

23.07.2025 Agrobiznes – o premiach dla młodych rolników

23.07.2025 Agrobiznes – o premiach dla młodych rolników

2025-07-23
Zarząd Lubelskiej Izby Rolniczej nie zgadza się z KE! Chodzi o połączenie budżetów

Zarząd Lubelskiej Izby Rolniczej nie zgadza się z KE! Chodzi o połączenie budżetów

2025-07-23
Inwestycje w gminie Chodel. Wójt: Mamy okres intensywnej pracy

Inwestycje w gminie Chodel. Wójt: Mamy okres intensywnej pracy

2025-07-23
Nowy mieszkaniec w Ogrodzie Saskim. Powiększyła się rodzina lubelskich pawi [ZDJĘCIA]

Nowy mieszkaniec w Ogrodzie Saskim. Powiększyła się rodzina lubelskich pawi [ZDJĘCIA]

2025-07-22
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.