Nawet najdroższa i najbardziej jakościowa żywność nie będzie trwała, jeżeli nie zapewnimy jej właściwych warunków przechowywania. To m.in. odpowiednie opakowania przeznaczone do przechowywania produktów spożywczych, jak i zalecana temperatura, miejsce i stosowna obróbka. Dotyczy to także kasz i innych produktów sypkich.
Zdrowa żywność to przede wszystkim ta, która jest przydatna do spożycia. Dlatego tak ważne jest nie tylko sprawdzanie daty ważności na opakowaniu, jaką zapewnia nam producent, ale także sposób, w jaki będziemy ją przechowywać w warunkach domowych. Na co zawracać uwagę przy zakupie takich produktów?
Różnorodność kasz
– Coraz częściej na naszych stołach królują kasze. Mamy bardzo duży wybór tego rodzaju surowców czy produktów – mówi dr inż. Anna Wirkijowska z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – Poczynając od kasz znanych nam już od lat typu:
– jęczmienna
– gryczana
– jaglana
– owsiana.
Również mamy takie kasze, które są pewnego rodzaju nowością na naszych stołach. Chociażby kasza bulgur, która u nas jest czymś nowym, nie przez wszystkich poznanym, ale w krajach azjatyckich stanowi podstawę żywienia obok ryżu – tłumaczy.
– Zwracamy uwagę na okres przydatności do spożycia zwłaszcza w przypadku produktów całoziarnowych, które mają nieco wyższą zawartość tłuszczu. A to właśnie jełczenie tłuszczu znacznie ogranicza termin przydatności do spożycia i może powodować takie odczuwalne zmiany w smaku tego produktu. Warto więc zachować czy też zapisać na opakowaniu, jaki jest termin przydatności do spożycia tych produktów – radzi ekspert.
Kasze pochłaniają wilgoć i zapachy
– Generalnie wszystkie produkty zbożowe charakteryzują się wysoką higroskopijnością – pochłanianiem nie tylko wilgoci z powietrza, ale także różnych zapachów. I o tym należy pamiętać. Przechowując je blisko produktów o wysokim aromacie typu np. cynamon czy cukier waniliowy, kasze mogą ten zapach przejmować. O ile są to produkty spożywcze i może nam to nie przeszkadzać, to jeżeli będzie to jakiś obcy zapach, to pamiętajmy, że też zostanie on przejęty – przypomina dr Wirkijowska.
Jak przechowywać kasze w kuchni?
Najlepiej kasze i inne suche produkty zbożowe od razu po zakupie przełożyć do odpowiednich opakowań i umieścić w bezpiecznym miejscu. – Jeżeli chodzi o przechowywanie kasz, to po przyniesieniu do domu najlepiej jest tę kaszę przesypać do szczelnych pojemników. Podczas przesypywania możemy zweryfikować jakość tej kaszy, czy na pewno jest ona wolna od insektów typu mole, trojszyki czy inne, których oczywiście nie życzymy sobie w kuchni. A wiadomo, że jako produkty zbożowe kasze są szczególnie narażone na obecność tego typu insektów – podkreśla.
Gotuj zgodnie z przepisem!
– Po umieszczeniu kaszy w takim pojemniku i zweryfikowaniu, czy jej jakość jest odpowiednia, najlepiej zostawić sobie karteczkę z opakowania z terminem przydatności do spożycia, może czasem gotowania, bo wiele osób sugeruje się tym, co jest na opakowaniu i bardzo dobrze. Ponieważ producent również ma na uwadze to, aby jego produkt był jak najlepszej jakości i taki trafiał do nas na stół. Więc ten zalecany czas gotowania powinien być adekwatny do jakości gotowego produktu – tłumaczy dr inż. Anna Wirkijowska.
Liście laurowe kontra insekty
– Aby zapobiec namnażaniu się insektów w tej kaszy, możemy np. w takim pojemniku umieścić 2-3 listki laurowe, których zapach odstrasza chociażby mole. I to pozwoli nam utrzymać taką kaszę w dobrej kondycji na dłuższy czas. Ponieważ są to produkty suche, przechowujemy je w szafce, w temperaturze pokojowej. Mają one dosyć długi termin przydatności. Może te kasze, które pochodzą z surowców o podwyższonej zawartości tłuszczu, przechowujemy nieco krócej, ale to też nie jest termin dwóch-trzech tygodni, ale 2-3 miesięcy. W związku z tym takie kasze w szafce mogą być przechowywane – uspokaja.
Przed zapakowaniem produktów do pojemnika należy dokładnie zapoznać się z symbolami, jaki się na nim znajdują. Znak kieliszka i widelca informuje nas o tym, że tworzywo, z którego naczynie zostało wyprodukowane jest przeznaczone do kontaktu z żywnością. A to oznacza, że nie zmieni jej właściwości – np. smaku czy zapachu – i będzie bezpieczna dla naszego zdrowia.
MMaks / opr. MatA
Fot. pixabay.com