AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Na zdrowie > Prozdrowotne właściwości kawy

Prozdrowotne właściwości kawy

przez Redakcja
2025-01-03
w Na zdrowie
Prozdrowotne właściwości kawy
Share on FacebookShare on Twitter

Kawa ma niepowtarzalny smak. I wbrew powszechnej opinii – to prozdrowotny produkt. Dostarcza wielu cennych substancji biologicznie czynnych – m.in. polifenoli, które redukują negatywne skutki wywołane stresem, opóźniają proces starzenia i hamują powstawanie czy rozwój stanów zapalnych. Wiele zalet ma też spożywanie herbaty oraz owoców i warzyw.

Mity i fakty

Kawa wciąż cieszy się ogromną popularnością i dla wielu osób to zwykły napój, który pobudza do działania. Jednak ma ona wiele zalet – w tym obniża stres i zmniejsza ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych. Zawiera też antyoksydanty.

– Jeśli chodzi o kawę to dużo się zmieniło w ostatnich latach. Przez wiele lat wokół kawy krążyły mity, że negatywnie wpływa na niektóre osoby (np. z chorobami układu krążenia) – mówi prof. Paweł Glibowski z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – Tymczasem nowe badania z udziałem milionów ludzi oraz metaanalizy pokazały, że to nie jest wcale takie proste. Oczywiście kawa potrafi podnieść ciśnienie, ale tylko tym osobom, które piją ją rzadko albo wcale. Natomiast jeżeli ktoś regularnie od lat spożywa kawę to są badania, które pokazują, że właściwie nie ma różnicy jeżeli chodzi o takie osoby w stosunku do tych, którzy jej nie piją.

Czy kawa jest dla każdego?

– Druga rzecz dotyczy nadciśnienia, które dotyka 10 milionów Polaków. Jest to więc ogromny problem, ale nie ze względu na kawę tylko raczej ma nadmiar soli, cukrów, nasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływa na to wiele czynników. Nadmierna masa ciała bardzo negatywnie wpływa na ciśnienie krwi. Ale mamy tez bardziej subtelne choroby układu krążenia jak np. migotanie przedsionków. W metaanalizach udowodniono, że osoby, które pija kawę, rzadziej miewają te przypadłość. Natomiast trzeba pamiętać, że to są ogólniki i statystyki. To tak jak np. mleko, które generalnie nie szkodzi, ale mamy osoby z alergią na nie. I tak samo jest z kawą. Z reguły jest ona korzystna, ale w przypadku niektórych osób absolutnie nie wychodzi w grę, może szkodzić, nie wszyscy powinny więc ją pić – zastrzega ekspert.

Kawa jako naturalny… antydepresant

– Kawa ma sporo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, powstające w naszym organizmie m.in. w związku z tzw. stresem tlenowym. Takie produkty jak kawa, ale również warzywa i owoce potrafią te wolne rodniki w pewnym sensie neutralizować, a przez to chronić nas przed szkodliwymi zmianami. Tutaj mówimy o procesach zapalnych w naszym organizmie, które leżą u podstaw całej masy chorób: od tych dotyczący układu krążenia począwszy, skończywszy nawet na depresji. Jeśli ktoś lubi i może to sięgajmy po kawę, ale pamiętajmy także o owocach, warzywach i herbatach – przypomina prof. Glibowski.

Jakie wartości znajdziemy w herbacie?

– Mnóstwo przeciwutleniaczy, a więc oddziaływanie jest podobne do wspomnianych wcześniej: kawy, warzyw i owoców. Specyfika jest różnorodna, mamy wiele kolorów herbat. To dość skomplikowana technologiczna historia, ale ogólnie: bez względu na to, po którą herbatę sięgamy, to możemy odnieść lepsze korzyści niż pijąc słodzone napije. Oczywiście pod warunkiem, że nie będziemy słodzić herbaty – podkreśla.

– Są pewne badania sugerujące, że zielona herbata ma więcej korzyści niż czarna i wiele na to wskazuje. Ale to nie jest tak, że czarna zupełnie nie ma wartości. Jeśli ktoś preferuje, potrzebuje i lubi to czemu nie. To co się zaleca to niespożywanie Herbaty bezpośrednio po posiłku, ponieważ herbata ze względu na różne składniki, które zawiera, potrafi wychwytywać i wiązać trwale np. niektóre składniki mineralne obecne w tym samy pożywieniu, które wcześniej zjedliśmy. Np. mamy dobrze skomponowany obiad, a potem pijemy mocna herbatę. To nie jest najlepszy pomysł. Dobrze byłoby z tym napojem się wstrzymać po takim posiłku, bo część składników z niego może zostać związana i nie wchłonąć się – tłumaczy prof. Paweł Glibowski.

Warto też sięgać po soki. Jednak nie powinny one zastępować świeżych owoców i warzyw w diecie bowiem podczas ich spożywania w nieprzetworzonej formie już w jamie ustnej rozpoczyna się trawienie cukrów pod wpływem enzymu zawartego w ślinie. Zalecana porcja soku to szklanka dziennie.

MMaks / opr. MatA

Fot. pexels.com

Czytaj także

Możliwe podtopienia. Ostrzeżenie dla regionu
Lubelskie

Możliwe podtopienia. Ostrzeżenie dla regionu

2025-06-23
Nad region nadciągają burze. Synoptycy ostrzegają
Lubelskie

Nad region nadciągają burze. Synoptycy ostrzegają

2025-06-23
„Święto kultury i natury”. Noc świętojańska nie tylko w lubelskim skansenie
Lubelskie

„Święto kultury i natury”. Noc świętojańska nie tylko w lubelskim skansenie

2025-06-23
Dzień Cebularza w Lublinie
Galerie

Dzień Cebularza w Lublinie

2025-06-23
20.06.2025 Agrobiznes – o wsparciu na inwestycje poprawiające dobrostan bydła i świń
Posłuchaj

20.06.2025 Agrobiznes – o wsparciu na inwestycje poprawiające dobrostan bydła i świń

2025-06-23
„Wróćmy na jeziora”. Lubelskie parki krajobrazowe miały swoje święto
Lubelskie

„Wróćmy na jeziora”. Lubelskie parki krajobrazowe miały swoje święto

2025-06-23
Następna wiadomość
Jak zapobiegać wypadkom podczas prac polowych? Finał konkursu dla uczniów z regionu

Jak zapobiegać wypadkom podczas prac polowych? Finał konkursu dla uczniów z regionu

Proponowane

Możliwe podtopienia. Ostrzeżenie dla regionu

Możliwe podtopienia. Ostrzeżenie dla regionu

2025-06-23
Nad region nadciągają burze. Synoptycy ostrzegają

Nad region nadciągają burze. Synoptycy ostrzegają

2025-06-23
Festiwal Flaków w Piaskach

Festiwal Flaków w Piaskach

2025-06-23
„Wróćmy na jeziora”. Lubelskie parki krajobrazowe miały swoje święto

„Wróćmy na jeziora”. Lubelskie parki krajobrazowe miały swoje święto

2025-06-23
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.