AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Lubelskie > „Lubelszczyzna jest regionem bardzo zróżnicowanym”. Jakie potrawy przygotowujemy na Wigilię?

„Lubelszczyzna jest regionem bardzo zróżnicowanym”. Jakie potrawy przygotowujemy na Wigilię?

przez Redakcja
2025-01-03
w Lubelskie
Share on FacebookShare on Twitter

Kutia, barszcz czerwony czy karp to dla wielu osób potrawy obowiązkowe na wigilijnym stole. Jednak – jak tłumaczy kulturoznawczyni dr Beata Maksymiuk-Pacek – to, co będziemy spożywać podczas tradycyjnej wieczerzy, zależy od miejsca, w którym żyjemy.

CZYTAJ: Ekspert: Wieczerzę wigilijną warto przygotować tak, by była jednocześnie smaczna i zdrowa

– Lubelszczyzna jest regionem bardzo zróżnicowanym, jeśli chodzi o kulturę, o kuchnię itd. – zaznacza dr Maksymiuk-Pacek. – Sama pochodzę z Południowego Podlasia, to też jest część obecnego województwa lubelskiego. U nas kutii się nie je. W moich stronach rodzinnych je się taki postny barszcz, którego – jak nieraz rozmawiam z koleżankami – tutaj nie ma. To jest taki barszcz gotowany z grzybów, do tego dodaje się koperek, olej i ziemniaki. To charakterystyczne dla terenów bliżej granicy z Białorusią.

Tradycyjnie do wieczerzy wigilijnej zasiada się po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdki. 

MaK / opr. WM

Fot. Vegalabs, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Tagi: świętatradycjawigilia

Czytaj także

Lubelskie

Matki Boskiej Zielnej. Skansen ożywia tradycję odpustów [ZDJĘCIA]

2025-08-18
Lubelskie

Z Karczmisk na listę dziedzictwa kulturowego. „Szczodroki” wchodzą na salony

2025-06-24
Lubelskie

Jak wyglądały targi końskie? Inscenizacja w Muzeum Wsi Lubelskiej [ZDJĘCIA]

2025-06-10
Lubelskie

Jak nie przejeść się w święta? Dietetyk radzi

2025-06-10
Lubelskie

Święta sprzyjają tyciu. O czym pamiętać, by uniknąć nadprogramowych kilogramów?

2025-06-10
Lubelskie

Kupujesz ciasta na święta w sklepie? Zobacz na co zwrócić uwagę!

2025-06-10
Następna wiadomość

Karp bez ości? To możliwe!

Proponowane

26.08.2025 Agrobiznes – o wypadkach w rolnictwie

2025-08-26

Niecodzienna interwencja. Strażacy uratowali konia uwięzionego w studni [ZDJĘCIA]

2025-08-26

Zakaz wstępu do lasów w dwóch miejscach w Podlaskiem

2025-08-25

Podsumowanie Pride of Poland. Sukcesy i rekordy

2025-08-25
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.