Jabłka są niskokaloryczne, zawierają śladowe ilości tłuszczów i ponad gram błonnika. Nie maja też soli. To prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy. Nie trzeba więc sięgać po owoce egzotyczne, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych. Jabłka pomagają też w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych – w tym układu krążenia. To soczyste, aromatyczne i zdrowe owoce. Zwłaszcza te o ciemno zabarwionej skórce czy miąższu, bo zawarta w nich kwercetyna wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi stres.
Właściwości jabłek – dlaczego warto je jeść?
Jabłka należą do najbardziej popularnych owoców w Polce. Są bogate w błonnik, zawierają również witaminy: C, A i B oraz potas. Mają też właściwości lecznicze. Spośród wszystkich owoców mają najwięcej związków pektynowych, które obniżają zawartość cholesterolu we krwi i korzystnie wpływają na mikroflorę bakteryjna jelit. A w ofercie mamy kilkadziesiąt odmian.
– Są one bogatym źródłem polifenoli. Dowiedziono, że polifenole zawarte w jabłkach mają udowodniony zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy człowieka, ograniczając zawały mięśnia sercowego i udary zakrzepowe mózgu – mówi dr hab. Iwona Szot, profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – Jabłka mają także bardzo korzystny wpływ w przypadku leczenia astmy i choroby płuc.
– Ponadto jabłka są cenny źródłem witaminy C – dodaje. – Nie ma jej w nich tak dużo aczkolwiek przez to, że spożywamy ich dość dużo, są cennym jej źródłem. Są pomocne przy wspomaganiu walki z otyłością. Są to owoce stosunkowo niskokaloryczne. Poza tym zawarty w nich błonnik (nierozpuszczalne frakcje), pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, nadaje uczucie sytości.
Kolor ma znaczenie
– Te poszczególne odmiany można podzielić na:
1) letnie,
2) jesienne,
3) zimowe.
Zatem w różnym czasie mamy lepszy dostęp do poszczególnych odmian. Jeżeli chodzi o wybór to musimy kierować się przede wszystkim preferencjami: czy lubimy jabłka słodkie, winno-słodkie czy zdecydowanie kwaśne. Natomiast jeżeli ktoś oczekuje od jabłek jakiś właściwości dodatkowych, czyli prozdrowotnych, to można by się kierować zawartością antocyjanów czy kwercetyny. To też jest jeden z polifenoli, który decyduje o tym, że owoce mają właściwości antyutleniające, czyli pomagają nam usunąć nadmiar wolnych rodników, które tworzą się w organizmie chociażby w momencie stresu, na który jesteśmy – jakby nie było – cały czas narażeni. I w tym momencie warto wybierać jabłka o ciemno zabarwionej skórce, czyli o tzw. dobrze wykształconym rumieńcu, dlatego że one zawierają najwięcej antocyjanów – tłumaczy dr Szot.
Warto też zwrócić uwagę na jabłka o ciemno zabarwionym miąższu. – W wyniku hodowli uzyskaliśmy już odmiany, które mają oprócz czerwonej skórki również na czerwono zabarwiony miąższ. I te jabłka w związku z tym jeszcze bardziej charakteryzują się wyższymi właściwościami prozdrowotnymi w porównaniu do tych, których miąższ jest żółty czy też biały – przekonuje.
Które odmiany jabłek są najzdrowsze?
– Oczywiście takim istotnym kryterium wyboru poszczególnej odmiany przy zakupie jest oczywiście cena. I tak się składa, że w dużym stopniu zależy ona od odmiany. Najwyższe ceny ostatnio osiąga się za jabłka odmiany Jonagold (konkretnie mutacja Jonaprince) i Gala. Związane jest to z tym, że te jabłka charakteryzują się dobrymi właściwościami w czasie przechowywania. Też nie tracą jędrności zbyt szybko. Mają ciemne zabarwienie skórki i związku z tym owoc wygląda bardzo atrakcyjnie, łatwo się sprzedaje. I są to owoce stosunkowo duże. Przeciętna średnica jabłka to 7,5 centymetra. Cena za te owoce jest stosunkowo wysoka. Natomiast Jonagold Red Pince w zasadzie niczym nie różni się od innych mutacji Jonagolda, sam smak jest taki sam jak Jonagolda DeCosty aczkolwiek jest to odmiana, która charakteryzuje się większą zawartością antocyjanów, bo jest to mutacja, która najwcześniej wybarwia się w czasie sezonu. Rumieniec zaczyna pojawiać się już w sierpniu i praktycznie pokrywa całą powierzchnię skórki. Smak jest winno-słodki, tez z lekkim aromatem gruszki – podobnie jak u wszystkich jabłek z grupy Jonagold – podsumowuje dr hab. Iwona Szot.
Szczególnie ważne jest spożywanie jabłek przez osoby po 50. roku życia, które są najbardziej narażone na choroby układu krążenia.
MMaks / opr. MatA
Fot. archiwum