Wielkanoc to czas przeżyć duchowych, ale także kulinarnych. Zasiadamy przed suto zastawionymi stołami, a potem cierpimy z powodu przejedzenia.
Jak zapobiegać skutkom przejedzenia przy wielkanocnym stole, radzi dietetyk Kinga Głaszewska-Furman. – Ważne będzie jedzenie porcji degustacyjnych, czyli spróbujmy wszystkiego po trochu, jedzmy niewielkie ilości tych potraw. No i pamiętajmy o aktywności fizycznej i nawadnianiu, czyli po świętowaniu warto pójść na spacer. To spowoduje, że glikemia nie będzie nam tak szybko wzrastała i też pomoże w spalaniu kalorii.
CZYTAJ: Powinna dawać ludziom nadzieję. Dziś Wielkanoc
Eksperci przestrzegają, że świąteczne obżarstwo może skończyć się poważnymi problemami ze zdrowiem. Szczególnie uważać muszą osoby, które mają cukrzycę oraz problemy z woreczkiem żółciowym i żołądkiem.
RyK / opr. LisA
Fot. pexels.com