Na Południowym Podlasiu na świątecznych stołach nie może zabraknąć sękaczy. To charakterystyczne ciasto z okazałymi sękami. Nie ma wyszukanych składników, jednak ma wyjątkowy smak i może być ozdobą wielkanocnych stołów.
Urszula Nowicka z Perkowic sękacze wypieka tradycyjną metodą i do ich przygotowania używa 30 jaj. – Dobry sękacz musi przede wszystkim być ładny, żeby były długie sęki, żeby był miękki, pulchny, nie suchy, tylko wilgotny, i pachnący cytryną i prawdziwą wanilią. Nie używam żadnych aromatów, tylko na prawdziwej wanilii. Wrzucam startą na tarce skórkę z cytryny. Zazwyczaj robię na jajkach wiejskich i przede wszystkim na maśle – wtedy jest bardziej kruchy.
Sękacze wypiekane tradycyjną metodą piecze się nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego walca. Na terenie powiatu bialskiego sękacze wypieka się głównie w gminie Łomazy, Międzyrzec Podlaski, Kodeń, Konstantynów a także Rossosz.
MaT/ opr. DySzcz
Fot. Aurelijus at the English-language Wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons