AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak
Pokaż więcej
AGRORADIO
Brak
Pokaż więcej

AGRORADIO > Na zdrowie > Kardamon i tamaryndowiec, czyli smaki orientu

Kardamon i tamaryndowiec, czyli smaki orientu

autor / źródło: Redakcja
2024-12-18
- Na zdrowie
Kardamon i tamaryndowiec, czyli smaki orientu
Share on FacebookShare on Twitter

Rośliny zielarskie przyprawowe – obok walorów smakowych i zapachowych – zawierają szereg ważnych składników mineralnych i witamin. Warto po nie sięgać, bo to naturalne i zdrowe dodatki. Mają zastosowanie w kuchni – jako przyprawy do potraw, ale także posiadają właściwości lecznicze. M.in kardamon wspiera odporność i pomaga w walce z przeziębieniami. Zaś daktyl indyjski może łagodzić ból i stany zapalne.

Kardamon służy zdrowiu

Kardamon to przyprawa korzenna. Reguluje procesy trawienne, pomaga w walce z przeziębieniami, odświeża też oddech. Ma charakterystyczny kamforowy aromat i ostry smak. To znakomity dodatek do potraw, kiszonek czy sosów.

– Nasiona kardamonu – jako aromatyczna przyprawa – znane były już w starożytnej Grecji i Rzymie. A w średniowieczu przypisywano im bardzo szerokie właściwości lecznicze – mówi prof. Renata Nurzyńska-Wierdak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – Dzisiaj używamy nasion kardamonu jako aromatycznej przyprawy, która ma specyficzny kamforowy aromat i ostry korzenny smak. Nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także działa leczniczo. Działa wzmacniająco na żołądek, pobudza apetyt.

Zielony czy biały?

– Przede wszystkim nasiona kardamonu używane są do aromatyzowania ciast, czekolady, likierów, ale także i potraw mięsnych czy z warzyw. Nasiona kardamonu są składnikiem różnych mieszanek przyprawowych m.in curry. Na rynku znajduje się kilka rodzajów kardamonu, które mają różną wartość, różnią się jakością, a także ceną. Za najlepszy uznawany jest kardamon zielony. Jest on bardzo aromatyczny, o świeżym, cytrynowym zapachu. Nieco ostrzejszy jest kardamon biały. Ta nazwa związana jest z procesem wybielania owoców, które mają bardzo atrakcyjną biało-kremową barwę. Natomiast nasiona, które znajdują się wewnątrz owocu pozostają czarne lub jasnobrązowe. Kardamon biały jest nieco ostrzejszy w smaku niż kardamon zielony, ale również ceniony i używany jako wartościowa i aromatyczna przyprawa – podkreśla.

Tamaryndowiec indyjski – dobroczynny strąk

Daktyl indyjski to wiecznie zielone drzewo. Owoce tej egzotycznej rośliny stanowią znakomity dodatek do różnego rodzaju dań. Ale ta ceniona azjatycka przyprawa ma też właściwości lecznicze.

– Daktyle są znanymi i bardzo lubianymi owocami. Natomiast z pewnością mniej znany jest daktyl indyjski. Jest to druga nazwa tamaryndowca indyjskiego – rośliny, która pochodzi ze wschodniej Afryki i południowej Azji – mówi prof. Renata Nurzyńska-Wierdak. – Strąki tamaryndowca – zwane daktylami indyjskimi – zbierane są przed dojrzeniem lub gdy są w pełni dojrzałe. Po ich zmiażdżeniu powstaje swoista czerwono-brązowa masa, która – podobnie tak jak strąki w całości – dostępna jest na rynku przypraw. Sprzedawane jednak daktyle indyjskie są głównie w postaci koncentratu albo miękkich prasowanych brył z częściowo wysuszonych strąków. Suszone kawałki owoców należy przed użyciem namoczyć w wodzie – zaleca ekspert.

Daktyl indyjski jako lek

– Owoce tamaryndowca używane są do produkcji różnych mieszanek przyprawowych, a także gotowych sosów. Jest to bardzo popularna i ceniona przyprawa azjatycka. Stąd też i w kuchni azjatyckiej, która powoli coraz szerzej rozpowszechnia się w Europie także ma swoje miejsce. Owoce tamaryndowca nie tylko stosowane są w celach przyprawowych. Działają także korzystnie na organizm człowieka: łagodnie przeczyszczająco. Stosowane są w Indiach jako lek przeciw dyzenterii, jako środek witaminizujący, a także w schorzeniach wątroby i nerek – wymienia dr Nurzyńska-Wierdak.

Warto więc sięgać po ziołowe przyprawy, które wspomagają nasz organizm. Ale pamiętajmy: by miały dobroczynne działanie trzeba je stosować w niewielkich ilościach.

MMaks / opr. MatA

Fot. pixabay.com

Czytaj także

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach
Lubelskie

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

2025-06-05
Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty
Lubelskie

Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

2025-06-05
Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?
Podlaskie

Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

2025-06-05
04.06.2025 Agrobiznes – o inwestycjach w dobrostan bydła i świń
Posłuchaj

04.06.2025 Agrobiznes – o inwestycjach w dobrostan bydła i świń

2025-06-05
Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu
Lubelskie

Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

2025-06-04
03.06.2025 Agrobiznes – o naborze wniosków o środki unijne
Posłuchaj

03.06.2025 Agrobiznes – o naborze wniosków o środki unijne

2025-06-03
Następny
Wojewoda Komorski o wściekliźnie: choroba rozprzestrzenia się wolniej, niż zakładano

Wojewoda Komorski o wściekliźnie: choroba rozprzestrzenia się wolniej, niż zakładano

Proponowane

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

75 lat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

2025-06-05
Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

Polacy je uwielbiają. Ile w Białymstoku kosztuje kilogram truskawek?

2025-06-05
Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

Będą zachwycać aż do jesieni. W Chełmie można „przygarnąć” darmowe kwiaty

2025-06-05
Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

Gatunek uznany za wymarły powrócił. Czarne pszczoły namierzone na Roztoczu

2025-06-04
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji
Brak
Pokaż więcej
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.