„To tradycja jeszcze przedchrześcijańska”. Pisanki na świątecznym stole
Bez nich trudno sobie wyobrazić święta. Będą zdobić wielkanocne stoły. Na Południowym Podlasiu tradycja malowania pisanek jest wciąż żywa. Danuta ...
AGRORADIO > święta
Bez nich trudno sobie wyobrazić święta. Będą zdobić wielkanocne stoły. Na Południowym Podlasiu tradycja malowania pisanek jest wciąż żywa. Danuta ...
Drugi dzień świąt Bożego Narodzenia upływał dawniej pod znakiem kolędowania. Jednak samo chodzenie po domach z dobrą nowiną rozpoczynało się wcześniej, ...
Dziś obchodzimy drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, czyli św. Szczepana. W dawnych czasach tego dnia święcono ziarna owsa. Wierzono, że ...
Dawniej okres od Bożego Narodzenia do Trzech Króli nazywano potocznie szczodrymi dniami. Wtedy gospodynie wypiekały specjalne obrzędowe pieczywo - szczodroki. ...
Święta sprzyjają przejadaniu się i w efekcie tyciu. Badania naukowe pokazują, że w święta tyjemy, a potem tych kilogramów nie ...
Dietetycy radzą, jak jeść w święta, aby się nie przejeść. Jedną z zasad jest unikanie zbyt długiej ekspozycji na jedzenie. ...
Różne wróżby i przesądy towarzyszyły kiedyś obchodom Świąt Bożego Narodzenia w powiecie puławskim. Dotyczyły one między innymi zdrowia. CZYTAJ: Kościół katolicki ...
Kutia, barszcz czerwony czy karp to dla wielu osób potrawy obowiązkowe na wigilijnym stole. Jednak - jak tłumaczy kulturoznawczyni dr ...
Choinka, jako element świąt, pojawiła się w województwie lubelskim dopiero po II wojnie światowej. Wcześniej powszechnym rekwizytem związanym ze świętami ...
Tradycja wypiekania sękaczy wciąż żywa jest na terenie Południowego Podlasia. To okazałe ciasto z charakterystycznymi sękami chętnie zamawiane jest na ...