„Lubelszczyzna jest regionem bardzo zróżnicowanym”. Jakie potrawy przygotowujemy na Wigilię?
Kutia, barszcz czerwony czy karp to dla wielu osób potrawy obowiązkowe na wigilijnym stole. Jednak - jak tłumaczy kulturoznawczyni dr ...
AGRORADIO > tradycja
Kutia, barszcz czerwony czy karp to dla wielu osób potrawy obowiązkowe na wigilijnym stole. Jednak - jak tłumaczy kulturoznawczyni dr ...
Choinka, jako element świąt, pojawiła się w województwie lubelskim dopiero po II wojnie światowej. Wcześniej powszechnym rekwizytem związanym ze świętami ...
Lista Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego wzbogaciła się o 11 wyrobów. To między innymi pasztet z karpia z żurawiną z Bełżca, ...
Były pokazy kopania ziemniaków przy użyciu motyk i kopaczki konnej, wspólne ognisko i ludowe przyśpiewki. Jak co roku w Muzeum ...
Bitwa Regionów to kulinarna impreza, która towarzyszy dniom konia arabskiego odbywającym się w Janowie Podlaskiego. Dwanaście kół gospodyń wiejskich z ...
Rozpoczynają się 20. jubileuszowe Ogólnopolskie Spotkania Kowali w Wojciechowie. To zwieńczenie trwających od początku lipca warsztatów kowalskich. Najlepsi rzemieślnicy z ...
"W poniedziałek rano kosił ojciec siano" to zajęcia, na które zaprosiły najmłodszych i ich rodziców Warsztaty Kultury w Lublinie. Jak ...
Dzisiaj (31.03) wierni Kościoła katolickiego obchodzą Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego. To najważniejsze i jedno z najstarszych świąt chrześcijańskich. CZYTAJ: „To spotkanie jest ...