AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Na zdrowie > Jak powinna wyglądać śniadaniówka ucznia? Dietetyk radzi

Jak powinna wyglądać śniadaniówka ucznia? Dietetyk radzi

przez Redakcja
2025-08-22
w Na zdrowie
Share on FacebookShare on Twitter

Aby dzieci, które za kilka dni wrócą do szkół, miały energię na cały dzień, to bardzo ważne jest śniadanie. – I to, co zabiorą do szkoły w tzw. śniadaniówkach, które powinny zawierać składniki, które dostarczą im energię i umożliwią skupienie – mówi gość porannej rozmowy Radia Lublin dietetyk kliniczny, edukatorka żywieniowa Kinga Głaszewska-Furman.

– Po pierwsze: czy śniadaniówka ma źródło białka. Mogą to być jakieś jajka, serek, jogurt, twarożek, szynka drobiowa. Żeby były węglowodany, najlepiej złożone. Np. kiedy robimy naleśniki, to użyjmy mąki orkiszowej, pełnoziarnistej. No i trzecia rzecz – czy mamy w naszej śniadaniówce jakieś warzywa, owoce. I też moglibyśmy dodać czwartą rzecz, czyli zdrowe tłuszcze: pestki, orzeszki, nasionka. 

Kinga Głaszewska-Furman mówiła także o tym, jak ważna jest prawidłowa komunikacja z dzieckiem. 

Jak podkreśla ekspert, prawidłową edukację żywieniową zaczynamy od kuchni i od rozmowy… – Jeśli dziecku, które ma problem z nadmierną wagą, będziemy jeszcze powtarzać rzeczy w stylu „nie jedz tego, bo przytyjesz, to nie będzie to wspierające” – podkreśla dietetyczka. – Jeśli ktoś ma dwójkę dzieci i jednemu dziecku z nadwagą daje do śniadaniówki warzywa i jakieś zdrowe batoniki, a drugie dostaje pączka, to nie jest budowanie zaufania. To jest budowanie podejścia: „a dlaczego ja tak mam, dlaczego mam gorzej”? Tak dziecko to rozumie. Często działa zaproponowanie innej formy. W przypadku fasolki, jeśli nie przejdzie taka zwykła ugotowana, spróbujmy ją dodać do jakiejś tortilli albo do spaghetti. Naturalne jest, że w pewnym momencie życia, troszeczkę ten apetyt może być mniejszy. Nie musimy krzyczeć na nasze dzieci. 

Cała rozmowa w materiale wideo: 

PaSe / opr. LisA

Fot. Paweł Pikul / RL

Tagi: dietainfoonepublicystyka

Czytaj także

Lubelskie

Karolina Pyda z Jastkowa w nowym sezonie programu „Rolniczki”

2025-10-08
Lubelskie

Dzień Zwierząt w Lublinie. Schronisko zaprosiło na dzień otwarty [ZDJĘCIA]

2025-10-06
Posłuchaj

Pulmonolog: zanieczyszczenie powietrza w Polsce należy do najwyższych w Europie

2025-10-04
Posłuchaj

Ekspert: Nadwaga u dzieci wynika głównie z błędów żywieniowych rodziców

2025-10-04
Posłuchaj

Janów Podlaski gotowy na Dni Konia Arabskiego

2025-10-04
Posłuchaj

Wielkie święto w polskiej stolicy koni arabskich

2025-10-04
Następna wiadomość

Rolnik z Lubelskiego wystąpi w popularnym programie telewizyjnym [ZDJĘCIA]

Proponowane

Nowy mural „Dama z kłosem” na budynku szkoły w Umieszczu

2025-10-08

Nastrojowy wieczór nad Zalewem Zemborzyckim

2025-10-08

Lubelskie firmy z szansą na prestiżowe wyróżnienie. Marka Lubelskie po raz 20.

2025-10-08

Wsparcie czeka na rolników

2025-10-07
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.