AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Na zdrowie > Szałwia i mięta w kuchni i domowej apteczce

Szałwia i mięta w kuchni i domowej apteczce

przez Redakcja
2025-01-13
w Na zdrowie
Szałwia i mięta w kuchni i domowej apteczce
Share on FacebookShare on Twitter

Mięta i szałwia to jedne z najbardziej popularnych roślin zielarskich w domowych apteczkach, bo mają szerokie zastosowanie w lecznictwie, ale także znakomicie sprawdzają się w kuchni jako przyprawy do potraw. Poprawiają trawienie i nadają daniom oryginalny smak.

Rośliny zielarskie mają walory smakowe i zapachowe, zawierają też szereg ważnych składników mineralnych i witamin. To także znakomite przyprawy do zup, sosów, sałatek, a także dodatki do poszczególnych mięs czy ryb. Dodają nie tylko aromatu, ale też mają na nas dobroczynny wpływ. A każda z nich ma swoje przeznaczenie.

„Historyczna” szałwia lekarska

Szałwia przede wszystkim stosowana jest jako dodatek do potraw mięsnych. Działa rozkurczowo i ma właściwości antybakteryjne. – Szałwia lekarska to roślina sztandarowa w historii medycyny i zielarstwa. Jest takim gatunkiem zielarskim o bardzo szeroki spektrum zastosowania – mówi dr ogrodnictwa Arkadiusz Iwaniuk. – Ma przede wszystkim działanie odkażające i przeciwzapalne. Można stosować szałwię do przemywania miejsc bolesnych i chorych po to żeby je odkazić, oczyścić ranę czy skórę – a więc zewnętrznie. Również dobrze działa jeśli chodzi o regulację procesu trawienia (wewnętrznie). Ma też działanie „tonizujące” układ nerwowy, a więc jest uspokajająca, kojąca, odprężająca. Szałwia może być też dodatkiem jako przyprawa – do mięs, do potraw, kiedy ten smak jest wyostrzany, a jednocześnie przez swoje działanie poprawia trawienie. Jest to więc zioło, które ma takie bardzo szerokie zastosowanie.

Cenny olejek eteryczny

– Surowcem są oczywiście liście. Polecam te młode. Mogą być też kwitnące pędy. Wszystkie te części rośliny zwierają dużo olejków eterycznych, a więc tego najcenniejszego składnika. Zbieramy je najlepiej tuż przed kwitnieniem. Te części młode, niezdrewniałe są bogatsze w cenne substancje aktywne. Lekko podsuszamy, zamykamy w szczelnych naczyniach i możemy używać później jeszcze długi czas – poleca dr Iwaniuk.

Najpopularniejsza mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa to roślina wieloletnia. Ma świeży i charakterystyczny smak i zapach. Jej aromatyczne liście dodawane są do potraw czy napojów, a napar miętowy pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego.

– Trudno byłoby wyobrazić sobie nasze kulinaria bez mięty. Tak naprawdę to zioło również wszechstronne. Częściej patrzymy na nią jako dodatek na orzeźwienie do napojów, jako herbatka miętowa. Ale oprócz tego, że jest ona przyjemna, pobudza trawienie. Trzeba pamiętać, że dawniej był to lek działający przede wszystkim właśnie na układ trawienny, pobudzający wydzielanie żółci, kwasów trawiennych, ułatwiający trawienie. I w zasadzie jest to pierwsza pomoc w takich sprawach związanych z problemami gastrycznymi. Miło jest też np. taką miętę dołożyć do zwykłej wody – do kranówki, która wbrew pozorom jest bardzo zdrowa i korzystna dla naszego organizmu – razem ze wzbogacającą cytryną. To służy nam jako świetny sposób na letnie upały – przekonuje ekspert.

Zapach to podstawa

– Warto wspomnieć o tym, że mięta należy do najstarszych ziół znanych niemal od początku istnienia cywilizacji. Zawiera olejki eteryczne stąd zapach jest ważna jej cechą. Wdychając miętę jest nam przyjemnie. Ona też ułatwia oddychanie. Natomiast typowe działanie to jest doustne. Po wypiciu naparu, herbatki zapach miętowy uprzyjemnia nam otoczenie, ale leczniczo działa dopiero po spożyciu – podkreśla.

Którą miętę wybrać?

– Warto dodać, że jest wiele różnych odmian mięty. W celach profesjonalnych używa się jedynie mięty pieprzowej, szczególnie mieszańca zwanego Mitcham, który ma najwięcej tych olejków eterycznych i jest najbardziej aromatyczny. Natomiast nasze mięty ogrodowe też ładnie wyglądają choć nie zawsze jest to ten właściwy gatunek. Dlatego też warto postarać się o sadzonkę kwalifikowaną, kupioną w sklepie ogrodniczym po to, by mieć ten materiał najwyższej jakości – radzi dr Arkadiusz Iwaniuk.

Rośliny zielarskie wspomagają nasz organizm, ale by miały dobroczynne działanie, trzeba je stosować w niewielkich ilościach, a lecznicze zastosowanie i dawkowanie należy skonsultować z lekarzem.

MMaks / opr. MatA

Fot. pixabay.com

Czytaj także

„Bezpieczeństwo najważniejsze”. Prace polowe źródłem zagrożeń nie tylko dla rolników
Lubelskie

„Bezpieczeństwo najważniejsze”. Prace polowe źródłem zagrożeń nie tylko dla rolników

2025-06-24
Czujni przejezdni uratowali małego wilka
Lubelskie

Czujni przejezdni uratowali małego wilka

2025-06-24
Poseł do PE Krzysztof Hetman spotkał się z organizacjami rolniczymi
Lubelskie

Poseł do PE Krzysztof Hetman spotkał się z organizacjami rolniczymi

2025-06-24
Z Karczmisk na listę dziedzictwa kulturowego. „Szczodroki” wchodzą na salony
Lubelskie

Z Karczmisk na listę dziedzictwa kulturowego. „Szczodroki” wchodzą na salony

2025-06-24
Gwałtowne burze przeszły przez region. 115 interwencji strażaków
Lubelskie

Gwałtowne burze przeszły przez region. 115 interwencji strażaków

2025-06-24
Możliwe podtopienia. Ostrzeżenie dla regionu
Lubelskie

Możliwe podtopienia. Ostrzeżenie dla regionu

2025-06-23
Następna wiadomość
Nagroda im. Edwarda Wojtasa dla ikony ruchu ludowego

Nagroda im. Edwarda Wojtasa dla ikony ruchu ludowego

Proponowane

Czujni przejezdni uratowali małego wilka

Czujni przejezdni uratowali małego wilka

2025-06-24
Gwałtowne burze przeszły przez region. 115 interwencji strażaków

Gwałtowne burze przeszły przez region. 115 interwencji strażaków

2025-06-24
Poseł do PE Krzysztof Hetman spotkał się z organizacjami rolniczymi

Poseł do PE Krzysztof Hetman spotkał się z organizacjami rolniczymi

2025-06-24
Z Karczmisk na listę dziedzictwa kulturowego. „Szczodroki” wchodzą na salony

Z Karczmisk na listę dziedzictwa kulturowego. „Szczodroki” wchodzą na salony

2025-06-24
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.