AGRORADIO
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
AGRORADIO
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki

AGRORADIO > Na zdrowie > Mrożenie pieczywa. O czym warto wiedzieć?

Mrożenie pieczywa. O czym warto wiedzieć?

przez Redakcja
2025-01-13
w Na zdrowie
Mrożenie pieczywa. O czym warto wiedzieć?
Share on FacebookShare on Twitter

Zdrowa żywność to przede wszystkim produkty przydatne do spożycia. Ale nawet najdroższa i najlepsza jakościowo nie będzie trwała jeżeli nie zapewnimy jej właściwych warunków przechowywania. Nadmiar możemy na przykład zamrozić. To proces, który pomoże przedłużyć trwałość produktów spożywczych. A zamrażać można nie tylko mięso, warzywa czy owoce, ale także pieczywo.

Właściwie przechowywanie produktów spożywczych w domu to podstawa dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego jego mieszkańcom, a także sposób na niemarnowanie żywości. Najczęściej w naszych domach marnuje się pieczywo.

– Pomimo, iż obecnie mamy bardzo szeroki i łatwy dostęp do świeżego pieczywa, coraz więcej osób kupuje mniejsze porcje, by ono się nie marnowało i bardzo fajnie, że mamy taką możliwość – mówi dr inż. Anna Wirkijowska z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – Nie każdy może jednak kupić np. połowę bochenka czy nawet mniejszą ilość. W związku z tym część osób kupuje cały chleb i próbuje go w różny sposób przechować tak, by utrzymać jego jakość.

Lodówka czy zamrażalnik?

– Jeżeli chodzi o przechowywanie pieczywa to najlepiej robić to w szafce, w temperaturze pokojowej. Absolutnie nie w lodówce, ponieważ temperatura 4-5 stopni C, jaka tam występuje, jest najbardziej optymalna aby zachodziły procesy czerstwienia. W związku z tym nie poleca się przechowywania pieczywa w lodówce. Jednak jeżeli część chleba chcemy zamrozić to jak najbardziej jest to dobry sposób na utrzymanie jego świeżości. Przy czym warto pamiętać, że podczas rozmrażania takie pieczywo pozostawiamy w temperaturze pokojowej (nie przechodzimy z zamrażania do lodówki, a dopiero potem do temperatury pokojowej). Wyjmujemy z zamrażarki i zostawiamy do swobodnego rozmrożenia – tłumaczy. – Znane są też takie techniki, że jeżeli chcemy bardzo szybko rozmrozić chleb, to umieszczamy w nagrzanym piekarniku miseczkę z wodą i wkładamy tak zamrożone pieczywo. Para przyspiesza proces.

Jak mrozić i rozmrażać pieczywo?

Przy właściwym procesie mrożenia pieczywa duże znaczenie ma jego rodzaj. – Jeżeli chodzi o pieczywo tradycyjne, to mrożenie jest sposobem na zmagazynowanie nadwyżki. Źle przeliczyliśmy nasze potrzeby i kupiliśmy trochę więcej, a nie chcemy wyrzucać i marnować więc zamrażamy. Ale warto też pamiętać o osobach, które stosują dietę bezglutenową i spożywają pieczywo bezglutenowe. Jak sama nazwa wskazuje – nie zawiera ono glutenu. Jest on odpowiedzialny nie tylko za strukturę pieczywa, za jego porowatość, objętość i elastyczność miękiszu, ale również za utrzymanie wilgotności i świeżości. Pieczywo bezglutenowe jest bardzo drogie, a jednocześnie bardzo szybko ulega czerstwieniu. W związku z czym bardzo dobrym pomysłem jest po prostu zamrażanie takiego pieczywa – nawet w kromkach po 2 lub 3, czyli tyle ile dziennie spożywamy (dzienne zapotrzebowanie) i np. rozmrażanie go codziennie rano – radzi ekspert.

– Rozmrożenie pieczywa – czy to pieczywa pszennego, żytniego czy bezglutenowego, które jest pokrojone w kromki zajmuje około pół godziny do 40 minut w temperaturze pokojowej. Będzie ono na tyle świeże, że można je spokojnie spożywać – dodaje.

– Zwykłe pieczywo również możemy przechowywać jako cały bochenek: zamrożone lub jako chleb pokrojony w kromki. Czyli jeżeli kupujemy pieczywo krojone i mamy nadwyżkę – również możemy zamrozić. Osoby, które spożywają niewielkie ilości pieczywa, mogą sobie takie mniejsze porce przygotować i wyjmują tylko tyle ile danego dnia będzie im potrzebne. Podobnie jest z bułkami – podsumowuje dr inż. Anna Wirkijowska.

Bardzo ważne jest przechowywanie chleba czy bułek na co dzień. Zwolennicy miękkiego pieczywa zwykle chowają je do foliowych worków. Ci, którzy chcą dłużej zachować jego świeżość, mogą je zawijać w specjalnie do tego przeznaczone bawełniane lub lniane ściereczki.

MMaks / opr. MatA

Fot. pixabay.com

Czytaj także

„Bezpieczeństwo najważniejsze”. Prace polowe źródłem zagrożeń nie tylko dla rolników
Lubelskie

„Bezpieczeństwo najważniejsze”. Prace polowe źródłem zagrożeń nie tylko dla rolników

2025-06-24
Czujni przejezdni uratowali małego wilka
Lubelskie

Czujni przejezdni uratowali małego wilka

2025-06-24
Poseł do PE Krzysztof Hetman spotkał się z organizacjami rolniczymi
Lubelskie

Poseł do PE Krzysztof Hetman spotkał się z organizacjami rolniczymi

2025-06-24
Z Karczmisk na listę dziedzictwa kulturowego. „Szczodroki” wchodzą na salony
Lubelskie

Z Karczmisk na listę dziedzictwa kulturowego. „Szczodroki” wchodzą na salony

2025-06-24
Gwałtowne burze przeszły przez region. 115 interwencji strażaków
Lubelskie

Gwałtowne burze przeszły przez region. 115 interwencji strażaków

2025-06-24
Możliwe podtopienia. Ostrzeżenie dla regionu
Lubelskie

Możliwe podtopienia. Ostrzeżenie dla regionu

2025-06-23
Następna wiadomość
14.01.2025 Agrobiznes – o wściekliźnie

14.01.2025 Agrobiznes - o wściekliźnie

Proponowane

Czujni przejezdni uratowali małego wilka

Czujni przejezdni uratowali małego wilka

2025-06-24
Gwałtowne burze przeszły przez region. 115 interwencji strażaków

Gwałtowne burze przeszły przez region. 115 interwencji strażaków

2025-06-24
Poseł do PE Krzysztof Hetman spotkał się z organizacjami rolniczymi

Poseł do PE Krzysztof Hetman spotkał się z organizacjami rolniczymi

2025-06-24
Z Karczmisk na listę dziedzictwa kulturowego. „Szczodroki” wchodzą na salony

Z Karczmisk na listę dziedzictwa kulturowego. „Szczodroki” wchodzą na salony

2025-06-24
logo512t-2

agroradio.pl
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200

Redakcja portalu
redakcja@agroradio.pl

Reklama
reklama@agroradio.pl

Partnerzy

agro-bialystok
agro-rzeszow

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Wiadomości
    • LUBELSKIE
    • PODKARPACKIE
    • PODLASKIE
    • POLSKA
    • ŚWIAT
  • Na zdrowie
  • Bądź EKO!
    • Ekoradio Lublin
    • Poradnik działkowca
    • Żyj zdrowo
  • Dotacje
  • Galerie
  • Kontakt

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji.

Strona wykorzystuje cookie. Privacy and Cookie Policy.