Nie każdy na święta przygotowuje tradycyjne wypieki. Dietetyk radzi, na co zwracać uwagę kupując ciasta na święta w sklepach, czy cukierniach.
CZYTAJ: W zabieganiu można je „przeoczyć”. Jak dobrze przeżyć święta wielkanocne?
– Tak jak we wszystkich produktach spożywczych powinniśmy przede wszystkim patrzeć na skład – uważa dietetyk, Kinga Głaszewska-Furman. – Zwracajmy uwagę na to, żeby ten skład był krótki. Zawsze u osoby sprzedającej w piekarni możemy zapytać się o składniki. Definitywnie unikać, gdy mamy bardzo dużo emulgatorów i substancji stabilizujących, spulchniających także unikajmy takiej szerokiej listy. A jeśli w ogóle nie możemy jeść glutenu, bo mąki są na bazie mąki pszennej, to tutaj zostają jakieś ciasta jaglane, gryczane, także takie słodkości też da się zrobić.
Eksperci radzą też, że przygotowując niektóre potrawy świąteczne można je odchudzić dodając np. jogurt zamiast majonezu.
RyK / opr. AKos
Fot. pixabay.com